Pat kokteiļu ekosalmiņi no makaroniem • IR.lv

Pat kokteiļu ekosalmiņi no makaroniem

2
Agnese Kleina. Foto — Vika Anisko
Anda Burve-Rozīte

Mākslas centra Zuzeum direktore Agnese Kleina uz jauno adresi Rīgā, Lāčplēša ielā, aicina gan tos, kurus interesē aktuālie pasaules mākslas procesi, gan tos, kas vēlas meditēt izstāžu zālē

Azartspēļu industrijas flagmaņa un mākslas kolekcionāra Jāņa Zuzāna un viņa dzīvesbiedres Dinas Zuzānes jaunizveidotais mākslas centrs Zuzeum interesentiem durvis ver 10. septembrī. Maigi oranžā tonī veidotajam ķieģeļu kompleksam, kādreizējai korķa fabrikas ēkai, kas 1910. gadā tika celta pēc arhitekta Edmunda fon Trompovska projekta, savu roku pielikuši lieliski mūsdienu Latvijas arhitekti un dizaineri, bet koncepcijas autore ir žurnāliste un jaunā mākslas centra direktore Agnese Kleina. 

Pārdomāti līdz detaļām, eleganti un patīkami — tāds iespaids, visticamāk, šajā vietā radīsies gan tiem, kuriem pieredze ar mūsdienīgu mākslas telpu ir neliela, gan arī tiem, kuri redzējuši daudz un labāko pasaulē. Savu specifisko notoni sajūtām mākslas centrā dod arī pandēmijas situācija, kad ārpus Latvijas izbraukt īsti nav iespējams, bet jaunu pieredzi gribas. 

Zuzānu pārim piederošajā mākslas centrā ir divas izstāžu zāles, skulptūru dārzs, kafejnīca, veikals un jumta terase. Pirmās izstādes Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā kuratore ir arhitekte un Zuzeum izstāžu vadītāja Ieva Zībārte. Izstāde koncentrējas uz mūsdienu mākslu Zuzānu kolekcijā — visi darbi tapuši jaunajā tūkstošgadē, un to autori nāk no 11 pasaules valstīm.

Zuzeum direktores Agneses Kleinas mērķis, tiešā un pārnestā nozīmē ceļot jauno muzeju (viņa vadīja ēkas pārbūvi un piedalījās telpu dizaina izstrādē), bija panākt, lai šurp nāk un labi jūtas pēc iespējas plašāks mākslas interesentu loks. Intervijā Agnese stāsta, ko nozīmē cīņa par cilvēku uzmanību un kā sākotnējo atklāšanas izstādes ideju ietekmēja Covid-19.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu