Gaujas loki Kaupo zemē • IR.lv

Gaujas loki Kaupo zemē

Runtiņala
Dina Preisa

Pārgājiens no Krimuldas baznīcas līdz Rāmkalniem: garīgā ceļa labirints, Mācītājmuižas koka arhitektūra, Kubeseles pilskalns, Gaujas loki un plostnieku pēdas, Zābakkalna nogāzes un cita realitāte Ziedoņa muzejā

Šoreiz man padomā valdzinošs maršruts gar Gauju, kas sakrīt ar vienu no Latvijas Santjago jeb Svētā Jēkaba ceļa Vidzemes posmiem, kā arī ar Ziedoņa muzeja radīto Lasīttaku. Iesim no Krimuldas baznīcas līdz Rāmkalnu tiltam pa Gaujas Nacionālā parka teritoriju, sekojot Gaujas lokiem, apmeklējot Lojas upi un ik pa brītiņam ieskatoties vēstures lappusēs. 

Braucot pa autoceļu P7, Krimuldas baznīcu mana jau iztālēm. Nekad neaizmirsīšu skatu, ko vienugad piedzīvoju Muzeju naktī: visapkārt melni negaisa mākoņi un spēja zibeņošana, bet kalna galā kā glābiņš un miera osta stāv sarkanbalta baznīca, atvērta 24 stundas diennaktī jebkurā gadalaikā. Tā ir viena no retajām baznīcām Latvijā, kas manī neiedveš bijību ar savu varenību vai greznību, bet dāvā mājīgumu ar liberālo pieeju un vienkāršību. 

Līvu ķēniņa saknes

Baznīcu 1205. gadā uzcēlis lībiešu valdnieks Kaupo pēc atgriešanās no vizītes pie Romas pāvesta Inocenta III. Vēsture čukst, ka tā dēvēta arī par Ķizbeles jeb Kubeseles baznīcu. Kubeseli uzskata par Indriķa hronikā minēto Gaujas lībiešu valdnieka Kaupo dzimteni.

Ja paietas dziļāk, pļaviņā pa labi aiz baznīcas sagaida Kaupo lilijas labirints, veidots pēc 13. gs. Šartras katedrāles grīdā ierīkotā labirinta parauga, un tas simbolizē cilvēka ceļu pie Dieva. Izejot labirintu, ikviens var pārliecināties, ka tajā nav iespējams nomaldīties. Ja kustību turpina, agri vai vēlu nonāk centrā pie lilijas zieda, tikai jābruņojas ar pacietību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu