Žurnāls: Kam tiek vairāk nekā 70% no Trasta komercbankas administratora atlīdzības? • IR.lv

Žurnāls: Kam tiek vairāk nekā 70% no Trasta komercbankas administratora atlīdzības?

Mārtiņš Bunkus

Izrādās, ka pēc administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības pirms diviem gadiem iztukšots viņa lietotais seifs ne tikai SEB bankā, bet arī ABLV. Dzīves pēdējos gados Bunkus bija iesaistīts Trasta komercbankas (TKB) likvidācijā, oficiāli nopelnot vairāk nekā miljonu eiro. Kad žurnāls Ir mēģināja sīkāk izpētīt TKB likvidācijas izmaksas, jo tieši tās bijušas pēdējā laikā redzamākais Bunkus ienākumu avots, atdūrāmies pret sīvu pretestību no Bunkus partneru puses un atklājās faktiski neesoša kontrole no atbildīgās valsts institūcijas – pagaidām pat banku uzraugam nav izdevies noskaidrot, kam TKB pašreizējais administrators atdod vairāk nekā 70% no dāsnās atlīdzības.

Ir apkopotā informācija no maksātnespējīgās bankas ikmēneša pārskatiem Latvijas Vēstnesī liecina, ka 2018. gadā administratoram Armandam Rasam un viņa palīgam kopumā izmaksāti 1,12 miljoni eiro, 2019. gadā — 1,38 miljoni, bet šogad pirmajā pusgadā jau 1,24 miljoni.

Taču, spriežot pēc valsts amatpersonas deklarācijā norādītās informācijas, Rasa patur sev tikai nelielu daļu no šīs summas un lauvastiesu TKB procesā saņemtās administratora atlīdzības atdod kādam citam, raksta Ir.

Proti, 2018. gadā Rasa kopumā no saimnieciskās darbības un kā advokāts deklarējis ienākumus 249 tūkstošu apmērā, bet 2019. gadā — 273 tūkstošus eiro. Ja pieņem, ka Latvijas Vēstnesī publicētās TKB administratora atlīdzības norādītas pilnā apmērā ar PVN, tad sanāk, ka Rasa kādiem neatklātiem palīgiem atdevis vairāk nekā 70% no kopējās TKB atlīdzības —  šajos divos gados tie ir nepilni 1,5 miljoni eiro. Tātad vēl vairāk nekā savulaik partnerībā ar nelaiķi Mārtiņu Bunku, kad ienākumi tika dalīti uz pusēm. Par kādiem pakalpojumiem tiek maksāts un kāpēc — to Ir neizdevās noskaidrot. Rasa uz Ir jautājumiem pēc būtības neatbildēja un turklāt vēl paziņoja, ka sniegtās atbildes nav paredzētas publicēšanai.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu