Vai Rīgā beigsies «Ušakova laiki»? • IR.lv

Vai Rīgā beigsies «Ušakova laiki»?

18
Ilustrācija — Shutterstock
Aivars Ozoliņš

Neviena partija pēc 29. augusta vēlēšanām nevarēs vienatnē vadīt galvaspilsētu, tāpēc sarakstu izvēlē būtisks ir jautājums par koalīcijas «sarkanajām līnijām»

Atbildēt uz jautājumu, vai Rīgā pēc vēlēšanām mainīsies vara, ir vienkārši — jā, Saskaņa acīmredzot vairs nebūs valdošajā koalīcijā. Bet — vai beigsies arī 10 gadus koptā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai politika, kuras rezultātā ir brūkoši tilti un bedrainas ielas, rīdzinieku naudas izšķērdēšana un nemitīgi korupcijas skandāli? Atbilde uz šo jautājumu atkarīga no vairākiem būtiskiem apakšjautājumiem.

Burzma pie Rātsnama

Konkurence ir liela — vēlēšanām pieteikti 15 saraksti. Taču aptaujas rāda, ka tikai četri no tiem var būt gandrīz droši, ka būs nākamajā domē — Saskaņas, Attīstībai/Par un Progresīvo šīm vēlēšanām kopīgi izveidotais, Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības kopīgais un Jaunās Vienotības saraksts. Ja ievēlēti būtu tikai šie, prognozēt spēku sadalījumu domē būtu vienkārši — Saskaņa opozīcijā, pārējie kopā koalīcijā.

Taču izredzes pārvarēt 5% barjeru ir vēl četrām partijām — Gods kalpot Rīgai, Latvijas Krievu savienībai, Zaļo un Zemnieku savienībai un Jaunajai konservatīvajai partijai. Tiesa, kaut arī reitingi tām līdzīgi, izredzes nav visām četrām vienādas.

Pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš jūlijā brīdināja, ka «reitingi nav vēlēšanu rezultātu prognozes». Par to pārliecinājāmies arī iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā. Rīgā aptaujas uzrādīja ZZS 14,5% atbalstu, taču saraksts ieguva tikai 3,3%. Toties 13,7% ieguva Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas attīstībai saraksts, kuram bija tikai 3% reitings. Jaunās konservatīvās partijas reitings bija 2,9%, taču tā ieguva 13,4%. Un 50,8% vēlētāju balsu ieguva Saskaņas/GKR saraksts, kuram sabiedriskās domas aptaujas rādīja tikai 22,3% atbalstu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu