Izmeklēšanas sprādziens • IR.lv

Izmeklēšanas sprādziens

Kāda Beirūtas iedzīvotāja fotografējas pie ostas, kur 4. augustā eksplodēja amonija nitrāts. Dzīvību zaudēja vismaz 181 cilvēks, vairāki desmiti pazuduši bez vēsts, bet vairāk nekā 6000 tika ievainoti. Plašo postījumu dēļ bez pajumtes palikuši aptuveni 300 tūkstoši galvaspilsētas iedzīvotāju
© Der Spiegel

Pēc milzīgā amonija nitrāta kravas sprādziena Beirūtas ostā radušās aizdomas, ka kuģa īpašniekam ir saistība ar islāmistu Hezbollah, turklāt daļa bīstamās ķimikālijas jau pirms tam bija pazudusi no noliktavas

Pirms septiņiem gadiem, 2013. gada septembrī, astoņi ukraiņu un krievu jūrnieki diezgan noskretušā kravas kuģī izbrauca no Gruzijas, lai it kā dotos uz Mozambiku. Kuģa Rhosus tehniskais stāvoklis bija bēdīgs — tam bija vairākas sūces un bojāta trauksmes signalizācija un glābšanas aprīkojums. 

Par spīti šiem trūkumiem, kuģī bija iekrauta bīstama krava: 2750 tonnu amonija nitrāta ar īpaši augstu koncentrāciju — slāpekļa līmenis bija gandrīz 35%, un šādu nitrātu parasti izmanto sprāgstvielu izgatavošanai. Tieši šī krava šā gada 4. augustā eksplodēja Libānas galvaspilsētā Beirūtā, smagi izpostot daļu pilsētas, nogalinot aptuveni 200 cilvēku un vairākus tūkstošus ievainojot.

Kopš šīs traģiskās dienas pasaule pievērsa īpašu uzmanību kuģim Rhosus un tā vēsturei. Pēdējā ceļojuma detaļas cenšas atšķetināt arī izmeklētāji. Kā Rhosus nonāca Beirūtā? Kas īsti bija pasūtījis sprādzienbīstamās ķimikālijas?

Līdz šim stāsts bija šāds: kuģis piederēja krievam Igoram Grečuškinam, bet krava bija paredzēta uzņēmumam Fábrica de Explosivos de Moçambique jeb FEM Āfrikas dienvidu valstī Mozambikā. Tomēr izmeklēšana, ko Der Spiegel veicis kopā ar Organizētās noziedzības un korupcijas žurnālistu projektu OCCRP atradis aizdomīgus caurumus šajā vispārpieņemtajā skaidrojumā. Mūsu izmeklēšana noskaidroja, ka Rhosus īpašnieks nav Grečuškins, bet gan Kipras uzņēmējs Čaralamboss Manoli, kas ir saistīts ar libāniešu Hezbollah. Turklāt ievērojama daļa amonija nitrāta bija pazudusi no noliktavas Beirūtas ostā jau pirms sprādziena.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu