Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Atbalsta mītiņš Baltkrievijas opozīcijai Prāgā 16. augustā. Foto — Reuters/Scanpix


Svētdien Minskā notika Balt­krievijas vēsturē masveidīgākā demonstrācija — Miera maršā devās aptuveni 200 000 cilvēku. Viņi nav samierinājušies ar 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu par labu līdzšinējam vadītā­jam Aleksandram Lukašenko (attēlā) un pieprasīja atkāpša­nos. Pirms tam notika arī Lu­kašenko atbalstītāju mītiņš, kurā piedalījušies ap 10 000 cilvēku, turklāt tie atvesti organizēti. Lukašenko paziņoja, ka netaisās atkāpties un nerīkos jaunas vēlēšanas, bet opozīciju nosauca par žurkām. Tiesa, nākamajā dienā viņš jau pieļāva, ka vēlēšanas varētu notikt pēc Konstitūcijas grozījumu pieņemšanas. Pirms sava atbalsta mītiņa Lukašenko bija divas telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas esot Minskai apsolījis «vispusēju palīdzību».

Pati smagākā izgāšanās Lukašenko sagaidīja pirmdien militārās tehnikas rūpnīcas MZKT darbinieku mītiņā. Rūpnīcas darbinieki skandēja: «Vācies!» Lukašenko tas tā nokaitināja, ka viņš nokāpa no tribīnes un kopā ar miesassargiem devās virsū kādam vīram pūļa pirmajā rindā un brēca, ka izrēķināsies: «Ir sasniegta tā robeža, kad, ja jūs to pārkāpsit, lai Tas Kungs ir ar jums.» 

Pirmdien streiku sāka vairāk nekā 10 Baltkrievijas lielā­ko uz­ņēmumu darbinieki, ieskaitot kālija sāls šahtas Soļigorskā, Minskas traktoru rūpnīcu, Baltkrievijas metalurģijas rūpnīcu un valsts TV un radio darbiniekus. Streikojošo un no darba atlaisto atbalstam līdz otrdienai ziedojumos bija savākti 700 tūkstoši dolāru.

Protesta akcijās aizturēto skaits pagājušajā nedēļā sasniedza vairāk nekā 7000 cilvēku. Mazu daļu no viņiem — piekautus un pazemotus — izlaida no aizturēšanas izolatoriem. 17. augustā 5—7 tūkstoši cilvēku pulcējās pie izolatora Minskā — tur ieslodzīts arī blogeris Sergejs Tihanovskis, kas ir vēlēšanās kandidējušās Svetlanas Tihanovskas vīrs. Vi­ņu it kā par nekārtību organizēšanu aizturēja jau pirms prezidenta vēlēšanām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu