Plakāti un mašīnas atslēgas • IR.lv

Plakāti un mašīnas atslēgas

Pamanāmākais Kārļa Damberga kabinetā ir Ludzas ģerboņa plakāts. «Pilsētu plakāti Āgenskalna tirgus ēkas otrā stāva balkonos atradušies kopš 50. gadiem. Viens kļūdas dēļ nonācis pie manis kā paraugs.» Foto — Edmunds Brencis
Krista Dzidzēviča

SIA Kalnciema kvartāls vadītājs Kārlis Dambergs

Atjaunot un nepazaudēt vēsturiskas vērtības — tā īsumā varētu raksturot Kārļa Damberga darbu, renovējot senas ēkas, saimniekojot Kalnciema kvartālā un dodot otro dzīvību Āgenskalna tirgum. Šis uzdevums jūtams arī viņa darba stilā un pat kabinetā, kur vēsturiski plakāti un dažādi priekšmeti apvieno pagātni ar mūsdienām.

Kārļa kabinets atrodas iepretim Kalnciema kvartālam atjaunotā koka mājā. Pa ceļam uz to pavada koka smarža, mazliet čīkstošas durvis ar seniem rokturiem, kas neviļus liek aizdomāties, kā šeit izskatījās pirms 100 gadiem. Pamanāmākais telpā noteikti ir Ludzas ģerboņa plakāts. «Pilsētu plakāti Āgenskalna tirgus ēkas otrā stāva balkonos atradušies kopš 50. gadiem. Ārkārtīgi nokvēpuši, bet citādi lieliski saglabājušies. Tagad visi ir restaurēti un atgriezīsies tirgū. Viens kļūdas dēļ nonācis pie manis kā paraugs,» Kārlis stāsta. 

Kabinetā atrodas arī kāda autoražotāja plakāts no 1913. gada un no 70. gadiem atceļojis kāda Rīgas plakātista oriģināldarbs. Turpat arī dāvināta britu grupas Gorillaz plate (sagadīšanās dēļ Kārlim arī šīs grupas krekliņš mugurā!), kā arī daži automodelīši no ievērības cienīgās kolekcijas, kas abiem ar brāli kādreiz bijusi.

Lielākā daļa sapulču ar kolēģiem notiek Kalnciema kvartāla vīna veikalā, tāpēc mazais, bet mīlīgais kabinets pāri ielai ir Kārļa miera osta, kur nodoties steidzamākajiem darbiem. Tas gan nenotiekot īpaši bieži vai ilgstoši, jo galvenais, kam jābūt uz rakstāmgalda, ir telefons un mašīnas atslēgas — Kārlis vienmēr ir ceļā. «Arī kolēģi, kuri šobrīd strādā Āgenskalna tirgū, nezina, vai es parādīšos kādā brīdī vai ne — divu vienādu dienu nav,» viņš smaida. Kārlis ceļas septiņos un mājās ir tikai ap astoņiem vakarā. «Pārvietojos, lai katrā no darbības sfērām nezaudētu personīgo pieskārienu, tāpat dara arī brālis Mārtiņš. Dažreiz braucam kopā, citreiz katrs uz savu pusi. Es neiejaucos katrā lietā — ir pierādījies, ka tas beigās rada vairāk problēmu, tomēr ikvienā posmā vajadzīgs paša pieskāriens, tas ir skaidrs.» Dažreiz vakaros Kārlis dodas paklausīties kādu koncertu Kalnciema kvartālā, bet pasākumu vēro citām acīm nekā apmeklētāji — gluži tāpat kā uz tirgu viņš vairs nevar vienkārši aiziet pēc svaigiem produktiem. «Netieku vaļā no darba sajūtas. Visu redzu un jūtu. Ja nepieciešams, koriģēju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu