Spogulis notekūdeņos • IR.lv

Spogulis notekūdeņos

Iveta Pugajeva. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Zinātniece Iveta Pugajeva pēta notekūdeņus un zina stāstīt, ka tajos var uzzināt par mūsu ikdienas paradumiem — kādas zāles dzeram, cik daudz smēķējam. Iespējams, tā var izmērīt pat mūsu laimes izjūtu

Līdz šā gada jūnijam Iveta uzskatīja, ka nav piederīga pie zinātnieku pasaules. Viņa, viena no institūta Bior vadošajām pētniecēm, bija pārliecināta — tikai tie, kuri, līdzīgi Albertam Einšteinam vai Marijai Kirī, izdara nozīmīgus atklājumus, ir godājami par zinātniekiem. Sevi par tādu Iveta neuzskatīja, lai gan ir vairāk nekā 50 zinātnisku publikāciju autore. 

Taču jūnijā saņemtā L’Oréal Baltic balva Sievietēm zinātnē beidzot palīdzēja pašai aptvert, ka arī viņas pētījumi par dažādām ķīmisku produktu atliekvielām pārtikas produktos un vidē ir nozīmīgi. Pateicoties masspektrometrijai (ar tās palīdzību var ātri noteikt sarežģītu maisījumu sastāvdaļas), Iveta notekūdeņu paraugus mēģina lasīt kā grāmatu par mūsu dzīvesveidu. 

Balva ir iedrošinājums turpināt sākto un labāk saprast, kā mūsu sabiedrība atspoguļojas notekūdeņos.

Ko ēdam un dzeram?

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā Bior Iveta strādā jau 15 gadus — kopš Rīgas Tehniskajā universitātē apguva inženiera kvalifikāciju ķīmijas tehnoloģijā. «Pirms tam jau no vidusskolas laika strādāju, kur vien bija iespējams. Ģimenē dzīvojām pieticīgi, pašai bija jādomā par savu kabatas naudu. Bet par īsto un vienīgo darbavietu uzskatu Bior,» saka Iveta. Priecājas, ka strādā tieši šajā institūtā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu