Pusgadu pēc skandāla Rīgas Centrāltirgū joprojām plaukst kontrabanda • IR.lv

Pusgadu pēc skandāla Rīgas Centrāltirgū joprojām plaukst kontrabanda

1
Rīgas centrāltirgus paviljoni. Foto: Edijs Pālens, LETA
Jānis Ozols, biedrības “Pilsoņu vara” pārstāvis, JKP

Pirms pusgada raidījums Aizliegtais paņēmiens izgaismoja kontrabandas cigarešu pārdošanas shēmu Rīgas Centrāltirgū. Pēc raidījuma sekoja Valsts policijas reidi, tomēr pašlaik, apmeklējot tirgu, redzams, ka nekas nav mainījies. Vēl vairāk – mediji atkal konstatējuši, ka kontrabandas preču tirdzniecība rit pilnā sparā, turklāt atgriezušās arī tās pašas ierastās sejas, kas piedāvā tirgus apmeklētājiem iegādāties cigaretes. Nepamet sajūta, ka kontrabandas tirdzniecība Centrāltirgū ir viena no Rīgas politisko spēlīšu sastāvdaļām.

Kontrabanda starp pilnvaru un ietekmes zonām

Arī tirgus vadība atzīst, ka viss atgriezies ierastajās sliedēs, norādot, ka pašlaik kontrabanda tiek tirgota tunelī, kas no Centrāltirgus puses ved uz staciju, tāpēc tā vairs nav Centrāltirgus teritorija. Rīgas dome problēmas risināšanu uzdod tirgus vadībai, tirgus vadība vēršas pie Iekšlietu ministrijas un katrs apņemas rīkoties savas ietekmes un kompetences ietvaros, tomēr nepamet sajūta, ka kontrabanda turpinās darboties kaut kur starp šīm pilnvaru un ietekmes zonām, kamēr nebūs patiesas politiskās gribas atrisināt situāciju. Kamēr tas nav noticis, arī administratīvie sodi, neraugoties uz lielajiem apmēriem, reālu rezultātu nesniedz, jo personām, kurām tie tiek piemēroti, nav konstatējamu ienākumu.

Ne pagaidu administrācija, ne Covid-19 netraucē

Izskatās, ka arī tiešu atbildību par pilsētai un valstij būtisko objektu neviens nevēlas uzņemties – tirgus vadība uzskata, ka tās atbildība beidzas līdz ar tirgus slieksni. Tā teikt – ne mana cūka, ne mana druva – tas notiek metru aiz manas saimniecības un nav mana darīšana.

Līdz domes atlaišanai par nebūšanām sparīgi tika lamāti politiķi un administratoru iecelšana daudziem lika uzgavilēt – liekēži vairs netraucēs un ierēdņi pilsētu vadīs labāk. Šobrīd redzams, ka nekas nav uzlabojies, ko var izskaidrot tikai ar citiem pagaidu administrācijas mērķiem.

Administrācijas darbības, pretēji loģikai un labai pārvaldībai, ir vērstas uz amatpersonu maiņu, nevis uz problēmu atrisināšanu – kā gan citādi izskaidrot izpilddirektora nomaiņu un sekojošu dažādu departamentu vadītāju iecelšanu. Kā kronis visam un skaidrs mājiens par vienošanos ietekmes sadali ir Ivetas Zalpēteres (A/PAR!) lēmums par a/s Rīgas starptautiskā autoosta padomes locekli iecelt Oļegu Burovu (GKR). Izskatās, ka rūpes par pēcvēlēšanu koalīciju administratoriem un to ieceltajiem vietvalžiem ir svarīgākas par kontrabandas perēkļu iznīdēšanu. Covid-19? Tas ir traucēklis likumdevējiem un kārtības sargiem, bet ne kontrabandas tirdzniecībai.

Google redz visu

Centrāltirgus ir būtisks pilsētas un valsts tēla elements, tāpēc nevajadzētu ļaut situācijai nonākt tik tālu, ka Rīga kļūst slavena nevis ar vēsturiskajiem paviljoniem, bet arī kontrabandu. Jau pašlaik, ievadot Google meklētājā atslēgas vārdus “kontrabanda” un “tirgus” angļu valodā pēdējā gada laikā, meklētājs piedāvā iepazīties tieši ar situāciju Rīgā, atstājot ēnā pat publikācijas par kontrabandas preču tirdzniecību ASV cietumos. Vai tiešām Rīga vēlas būt slavena šādā veidā?

Jau atkal situācijas risināšanā lielā mērā jācer uz mediju spēku. Tieši mediji pirms pusgada pievērsa visas sabiedrības uzmanību šai problēmai, un atliek vien cerēt, ka tie neļaus atslābināties un sekojot līdzi notikumu attīstībai liks visa ranga atbildīgajiem vismaz izskata pēc rosīties – jo laikam bez pilsētas vadības politiskās gribas nekas nenotiks. Tieši tagad, lai veicinātu tūrisma nozares atgūšanos, Rīgai ir nepieciešams drošas pilsētas tēls. Šī gada (un, domājams, arī nākamā gada) tūrisma sezonā katrs pilsētas viesis būs no svara, tāpat arī katra Rīgā pavadītā diena un katrs šeit iztērētais cents, no kura arī pilsētas kasē ieripo sava tiesa.

Komentāri (1)

Harijs Saukums 23.06.2020. 14.11

Kamēr policija struktūras būs ieinteresētas, tikmēr nekas nemainīsies. (par saviem vārdiem atbildu)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu