«Kačājam karmu» • IR.lv

«Kačājam karmu»

27
«Vērtēšana bija formāla, rāmis ārkārtīgi plašs, tāpēc tā sanāca,» naudas dalīšanu komentē viena no pieteikumu vērtētājām. Foto — LETA
Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica

Atsaucoties uz nozares aicinājumu «neļauj medijiem nomirt», valdība aprīļa sākumā piešķīra divus miljonus eiro, lai atbalstītu medijus un nodrošinātu sabiedrības informēšanu par Covid-19 pandēmiju. Kāpēc daļa naudas noklīdusi neceļos — gan Kremļa propagandas izplatītājiem, gan tukšām pļāpām?

Bučoties labāk ar Ušakovu vai Andri Ameriku? Šo jautājumu raidījuma vadītājs, fonā brīžiem izdziestot gaismai, uzdod dziedātajai Samantai Tīnai. Kad atbildes nav, viņš turpina: «Beidz! Kuras lūpas tu labāk ņem uz sevi?» Pēc nedēļas skatuves zvaigzni krēslā nomaina veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), no kuras Dāvis Valdnieks neatlaidīgi cenšas uzzināt, vai viņa smēķē marihuānu un kad pēdējoreiz piedzērusies. Nākamajā epizodē vadītājs modes dizaineri Elitu Patmalnieci tincina, vai viņa sev patīk kaila un kāpēc viņai nav bērnu. Jautājumi turpinās, lai gan viešņa vairākkārt norāda, ka jūtas neērti.

Kas tas ir? Jaunais Re:TV produkts Intervija tumsā, ko bezmaksas apraidē rāda visā Latvijā. Konkursā, kura mērķis bija atbalstīt «uz sabiedrības ilgtspēju vērstu ziņu, informatīvi analītisko un/vai pētniecisko raidījumu veidošanu», elektronisko mediju uzraugs NEPLP tam piešķīra 24 718 eiro no valsts budžeta. Veidotāji solīja, ka «raidījums piedāvās vēl nebijušu saturu — atklātas intervijas, kas balstītas nopietnā, izmeklējošā žurnālistikā».

Negribat skatīties TV? Ieslēdziet Baltcom Radio raidījumu Večerņij interaktiv. Stundas garumā vadītāji uzklausa zvanus un savā starpā garlaikoti čalo par visu un neko. Arī šim saturam ticis 11 165 eiro «uz sabiedrības ilgtspēju» vērstajā ziņu un analītisko raidījumu  konkursā. Kopumā ar šādu mērķi tika sadalīti 700 tūkstoši valsts naudas, bet vēl 300 tūkstoši — izglītojošiem un izklaidējošiem raidījumiem.

Kamēr Re:Baltica pieprasīja informāciju un pētīja, kā pieteikumi saskan ar rezultātu, NEPLP pasteidzās izziņot, ka naudu saņēmuši skatītāju iemīļoti ziņu, analītisko un pētniecisko raidījumu veidotāji. Tomēr Re:Baltica analīze rāda — ja neskaita TV3, kas tiešām paši rada ziņu un pētnieciskos raidījumus, lielākie naudas saņēmēji ir izklaides radiostacijas un televīzijas ar miniatūriem auditorijas rādītājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu