Jāsadzīvo ar vīrusu • IR.lv

Jāsadzīvo ar vīrusu

Zīmējums — Freepik
Baiba Kļava

Kā uzņēmumiem darba vidi padarīt drošāku laikā, kad pamazām tiek atlaisti groži Covid-19 izplatības ierobežojumiem

Lai pielāgotos darbam apstākļos, kad mums jāsadzīvo ar jauno koronavīrusu, vairākas organizācijas ir izstrādājušas vadlīnijas darba devējiem — tajās uzklausīti Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības un Ekonomikas ministrijas un Darba inspekcijas speciālistu ieteikumi.

Lieli un mazi uzņēmumi — neatkarīgi no darbības nozares un strādājošo skaita vai telpu platības — vadlīnijās var atrast vērtīgus ieteikumus darba procesa organizēšanai un lieku reizi apdomāt, kuri no ieteikumiem jāievieš darbinieku un apmeklētāju drošības garantēšanai. Organizācijas gan uzsver — tās ir tikai rekomendācijas, nevis obligātas prasības.

Svarīgie principi 

Informēšana, distancēšanās, higiēnas prasības un darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība — šie ir četri galvenie principi, uz kuriem balstās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) izstrādātās vadlīnijas darbam Covid-19 izplatības laikā, kas tapušas, konsultējoties ar veselības aprūpes speciālistiem, kā arī uzņēmumiem un tos pārstāvošajām organizācijām, žurnālam Ir Nauda skaidro LIAA pārstāve Iveta Strupkāja.

Ja kāds no darbiniekiem saslimst ar Covid-19, uzņēmuma darbība var apstāties vai tikt būtiski ierobežota, tāpēc biznesa interesēs ir pievērst īpašu uzmanību drošībai. Tomēr vadlīnijas nav panaceja — katram uzņēmumam pašam jāizvērtē konkrētie riski un jārīkojas atbilstoši, skaidro Strupkāja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu