Gribēju būt gudrāks par tirgu • IR.lv

Gribēju būt gudrāks par tirgu

Zīmējums — Freepik
Sergejs Pavlovs

«Es vēl 2019. gadā domāju, ka krīze nav aiz kalniem,» saka Aleksis Riguns, elektroinženieris pēc profesijas un biržas investors brīvajā laikā. Viņš sekmīgi pārdeva akcijas februārī, kad panika tirgos bija tikko sākusies. Pēc tam sakārojās ātru un vieglu peļņu, un par to viņš tika sodīts. Par laimi, ne pārāk bargi

Pašreizējā krīze ir pirmā investoriem iesācējiem, kuri biržā sāka darboties pēc 2010. gada. Kā nezaudēt naudu situācijā, kad tirgus nav prognozējams, bet kļūdas pieļauj pat visu atzīti guru? Piemēram, Vorens Bafets martā iepirka cenu zaudējušās amerikāņu aviokompānijas Delta Air Lines akcijas, un pasaules ziņu portālos zibēja virsraksti «Bafets tic aviācijas nozarei». Bet aprīlī viņš pārdeva visas sev piederošās četru vadošo ASV aviokompāniju akciju paketes un atzina, ka iepriekš kļūdījies.

 Ir Nauda par pieredzi šajā biržu krīzē iztaujāja divus Latvijas investorus: vienam šī ir pirmā krīze, otram — viena no daudzajām.

Gaida, kad tirgus nokritīs par 50%

Aleksis Riguns biržas darījumus sāka 2012. gadā. Kopš tā laika līdz pat 2020. gada februārim finanšu tirgi gandrīz nepārtraukti auga. Tātad pelnīt nebija sevišķi grūti. Pirms gada intervijā Ir Nauda Aleksis, stāstot par saviem panākumiem, īpaši izcēla šo apstākli: viņš vēl nav piedzīvojis nevienu krīzi, kad tirgus brūk. Tagad viņam šāda pieredze ir. Lūk, viņa stāsts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu