Cik ātri tiksim pie vakcīnas? • IR.lv

Cik ātri tiksim pie vakcīnas?

Stjuarts A. Tompsons, © The New York Times News Service

Amatpersonu un farmācijas kompāniju paziņojumi ir pārāk rožaini

Vakcīna būtu labākais ierocis cīņā pret jauno koronavīrusu un vieglākais ceļš, lai atgrieztos normālā dzīvē. Amatpersonas, ieskaitot ASV Nacionālā veselības institūta direktoru Entoniju Fauči, prognozē, ka vakcīna pret Covid-19 varētu būt gatava 12—18 mēnešu laikā. Taču tā ir ļoti rožaina prognoze. Līdzšinējais pasaules rekords jaunas vakcīnas izstrādē bijis četri gadi. Bieži vien klīniskie pētījumi izrādās neveiksmīgi. Turklāt līdz šim vēl nekad nav radīta vakcīna cilvēkiem pret koronavīrusu.

Tajā pašā laikā jāatzīst: šis būtu piemērotākais brīdis saspringt un radīt vakcīnu, cik ātri vien iespējams. Bet — vai tas ir iespējams? Normālā situācijā pētnieki gadiem ilgi meklē finansējumu, gaida atļaujas un soli pa solim analizē pētījumu rezultātus. Taču šī nav normāla situācija. Šobrīd visā pasaulē jau sāktas 95 vakcīnas izstrādes, kā arī 254 Covid-19 terapiju pētījumi. Pētnieki gan brīdina par statistiku: medikamentu uzraugi galu galā apstiprina mazāk nekā 10% zāļu, kurām bija sākti klīniskie pētījumi. Pārējās tiek izbrāķētas, jo nav pietiekami efektīvas vai tām ir pārāk daudz bīstamu blakņu.

«Ja jūs vēlaties pieturēties pie 18 mēnešu termiņa, skriešanas arēnā, protams, jāpalaiž pēc iespējas vairāk sacīkšu zirgu,» saka Beiloras Medicīnas koledžas Nacionālās tropu slimību skolas dekāns Pīters Hotezs no Teksasas.

Par laimi, šoreiz ir jau iestrādes pirmajā vakcīnu attīstīšanas posmā, proti, pētījumos. Daudz zinātniska darba par koronavīrusiem tika veikts pēc SARS uzliesmojuma 2002. gadā un MERS uzliesmojuma 2012. gadā. Izrādās, ka SARS un SARS-CoV-2 (vīruss, kas izraisa Covid-19) ir identiski par 80%. Tie abi izmanto tā dēvētos proteīna āķīšus, lai pieķertos cilvēka šūnām. Tieši tāpēc zinātniekiem izdevās tik ātri radīt testu Covid-19 diagnosticēšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu