Visa dzīve pienā • IR.lv

Visa dzīve pienā

Rolands un Ēvalds Putniņi, SIA Trikātas piens valdes locekļi. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

No govju ganiņa bērnībā līdz lielu piensaimniecības uzņēmumu vadītājam. Ēvalds Putniņš ar dēlu Rolandu saredzēja potenciālu pamestajā Trikātas pienotavā ne tikai tāpēc, ka šī ir viņu senču dzimtene. Pamazām izdodas atjaunot Trikātas siera labo slavu un arī ieviest ko jaunu

Pēc tam, kad vēsturiskā Trikātas pienotava Beverīnas novadā četrus gadus stāvēja aizzīmogota un pamesta, daudzi vietējie neticēja, ka tās jaunajiem īpašniekiem būs tālejoši plāni. Taču Rolands un Ēvalds Putniņi, dēls un tēvs, kas pienotavu pārņēma 2016. gadā, uz galda izliek tik plašu ražojumu klāstu, ka visus nemaz nav iespējams nogaršot. Holandes, Krievijas un Maasdam bioloģiskie sieri, bioloģiskais sviests, vājpiena un pilnpiena biezpiens. 

Pagājušogad pārstrādāts ap 1000 tonnu piena. Produkts, par kuru pašiem vislielākais prieks, esot zilā pelējuma siers Bio Blue. SIA Trikātas piens vienīgā Latvijā gatavo arī zilā pelējuma kausēto sieru ar kūpinājuma garšu. Uz Jāņiem — ķimeņu sieru. «Dizains bija liela investīcija, piesaistījām aģentūru DPJN (Diena pirms Jāņu nakts),» uzņēmuma saimnieki, rādot glīto iepakojumu, atkal piemin vasaras saulgriežus. «Viņi specializējas tieši pārtikas produktu dizainā.»

Iemācījies nebaidīties

«Rolanda vectēvs un vecāmāte no mammas puses, Jānis un Zinaīda Koltovi, visu mūžu bija sviesta meistari Meirānu krejotavā,» uzsver tēvs Ēvalds Putniņš. Arī pašam pieredze ar pienu mērāma vairāku gadu desmitu garumā. Pusaudža gados mātes dzimtas mājās Aknīstē ierīkotajā kolhoza fermā ganījis govis, ticis pielikts arī pie slaukšanas. «Man vienmēr šis ir paticis,» viņš met plašu žestu pāri galdā noliktajai produkcijai. «Viena no manām izglītībām ir elektroniķis. Iznāca tā, ka 1978. gadā Rīgas Piena kombinātā bija vajadzīgs elektroniķis ar mehāniķa iemaņām, tā es tajā pasākumā iekritu. Sākumā strādāju saldējuma fabrikā, tālāk jau visa dzīve aizgāja pienā.» 

Karjera turpinājusies uzņēmumā Limbažu Piens. «Limbažus izcēlu no sabrukuma, izveidoju ekskluzīvu parmezāna siera ražotni, kas 99% strādā eksportam. Labu laiku nostrādāju arī Rīgas Piena kombinātā par vadītāju, pēc tam atkal Limbažos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu