Lielāka brīvība prasa lielāku piesardzību • IR.lv

Lielāka brīvība prasa lielāku piesardzību

Jurijs Perevoščikovs. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Valsts galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs par turpmākajiem atvieglojumiem, kas tos apdraud un par Covid-19 otro vilni

Kopš Covid-19 krīzes sākuma Jurijs Perevoščikovs ir izķerts. Viņš ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors. Perevoščikovs veido valsts stratēģiju cīņā pret vīrusu, piedalās biežās un garās sapulcēs ar ministriem un vai katru otro dienu redzams televīzijā, kur skaidro gan epidemioloģijas ābeces patiesības, gan Latvijas pieņemto lēmumu smalkumus. 

Atrast laiku garākai intervijai žurnālam Ir pēc vēsturiskās, astoņas stundas garās 7. maija valdības sēdes, kurā tika nedaudz atviegloti ar pandēmiju saistītie ierobežojumi, izdevās tikai nedēļu vēlāk. Toties tas deva iespēju uzdot Perevoščikovam jautājumus ne tikai par konkrētiem lēmumiem, bet arī par Latvijas stratēģiju kopumā.

Vai varēsim vienlaikus samazināt ierobežojumus un saglabāt zemu saslimstību ar Covid-19?
Būt simtprocentīgi pārliecinātiem nav iespējams, jo viss ir atkarīgs ne tikai no valdības, bet arī no lēmumiem, kurus pieņem paši cilvēki. Valdības lēmumi ir piesardzīgi, bet cilvēku uzvedība var būt neuzmanīga. Varbūt viņi ir noguruši no šīs situācijas un domā, ka tagad var darīt daudz vairāk.

Ja cilvēku uzvedība kļūs pārāk brīva, tad ierobežojumus varētu atkal padarīt stingrākus?
Absolūti pareizi. Ir divi aspekti, kas nopietni jāņem vērā, — cilvēku drošība un veselība. Drošība ir saistīta ar spēju sniegt palīdzību, ja viņi saslimst. Ja gultas ir aizņemtas, tad cietīs citi pacienti, kas nav saistīti ar Covid-19.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu