Konstancija Krūze, drošības aproces radītāja • IR.lv

Konstancija Krūze, drošības aproces radītāja

«Izvēlējos strādāt pie šī projekta, jo tas varēja apdraudēt cilvēku brīvību. Krīzē parādījām, ka esam apzinīgi pilsoņi — ja veidojam šādu drošības aproci, tas jādara tā, lai risinājums nekļūtu par vēl vienu problēmu,» uzskata studente Konstancija Krūze. Foto — Mārtiņš Galenieks
Mārtiņš Galenieks

Studentu komanda Konstancijas Krūzes vadībā izveidojusi īpašu aproci koronavīrusa inficētajiem, lai mediķi varētu attālināti uzraudzīt lietotāja pulsu un temperatūru, bet policija — atrašanās vietu. Projekts tapis Latvijas augstskolu triecienprogrammas CrisisLab ietvaros un atzīts par labāko inženiertehnisko risinājumu kategorijā. Aproci nākotnē iespējams aprīkot arī ar ierīci, kas mēra skābekļa līmeni asinīs. Tas būtu svarīgi koronavīrusa pacientiem.

Taču Konstancija, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) otrā kursa vadības zinību studente, uzsver, ka aproce ir tikai daļa no sistēmas prototipa, kas tapis attālinātā komandas darbā. Liela loma bijusi arī topošajiem juristiem un programmētājiem, kas pārstāvēja gan RTU, gan Latvijas Universitāti.

«Komandā bija inženieris, kurš jau bija strādājis pie šādām aprocēm, tāpēc tehniskais risinājums bija gatavs trijās dienās,» viņa atklāj. «Tehnoloģijas to atļauj realizēt, bet svarīgi atcerēties — lai arī pašlaik ir ārkārtējā situācija, mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, un jāsaglabā pilsoņu brīvība. Mums neder tādi risinājumi kā Ķīnā.»

Ja šādu sistēmu realizētu, informāciju šifrētā veidā sūtītu uz drošiem serveriem, kur tā būtu pieejama tikai tiem, kam nepieciešama. Ziņām par pacienta veselību varētu piekļūt tikai medicīnas darbinieki, un tās tiktu automātiski dzēstas pēc 14 dienām. Atrašanās vieta ar 2,5 metru precizitāti būtu zināma tikai policijai un tiktu dzēsta pēc vienas dienas, ja netiktu konstatēts pārkāpums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu