Es aizeju. Un neatgriezīšos • IR.lv

Es aizeju. Un neatgriezīšos

Matīss Runtulis. Foto no privātā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Talantīgais rokmūziķis un producents Matīss Runtulis maija sākumā aizgāja mūžībā 29 gadu vecumā. Viņš atstāja izcilus skaņdarbus un skarbu jautājumu — vai bija iespējams izglābties no narkotiku atkarības?

Koncentrēts skatiens, ātras un precīzas kustības, paralizējoši iedarbīga mūzika — 5. maija pēcpusdienā Matīss sēž mātes māsas lauku māju klētiņā Siguldas novadā un ieraksta savu pēdējo dziesmu Resistance is futile. Pretošanās ir veltīga. Smagā metāla manierē sarakstītā kompozīcija ir mūziķa vēstījums palicējiem, jo nākamajā dienā viņš aizgāja no dzīves.

Lai arī Matīss Runtulis nebija rokzvaigzne, kas regulāri spēlē tūkstošgalvu pūlim (un maz ticams, ka tiecās pēc šādas slavas), nepilnus 30 gadus ilgajā dzīvē viņš paspēja radīt daudzpusīgu, augstvērtīgu mūziku.

Mūzikas gardēži saausījās jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad Matīss kopā ar Gati Grāveru un Elzu Rozentāli izveidoja grupu Sol Luna. Sekoja vairāki citi interesanti muzikāli projekti: Black Apple Market un Northern C ar Miķeli Putniņu, soloprojekts Mr. Myster, The Bubble Gum ExpLOTION ar Imantu Daksi, NOtinghila — pēdējai šogad iznāks plate, ko Matīss ar kolēģiem Aigu Upinieci un Matīsu Repsi paspēja ierakstīt. Mūzikas kritiķis Uldis Rudaks to jau nodēvējis par vienu no visu laiku labākajām latviešu rokmūzikas grupām.

Matīss radīja mūziku un spēlēja plašā diapazonā, veidoja skaņu celiņus filmām un izrādēm. Strādāja kopā ar tēvu režisoru Viktoru Runtuli pie muzikālā teātra Cabaret izrādēm. Viņa pieskārienā mūzikai savienojās talants ar labām tehniskām zināšanām — Latvijas Mūzikas akadēmijā Matīss bija izstudējis skaņu režiju. Mūziķa radošajā CV paliks viņa unikālā, uzreiz atpazīstamā ģitārspēles maniere.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu