Turpu šurpu ar vīrusu • IR.lv

Turpu šurpu ar vīrusu

Aivars Ozoliņš

Valdībai var nākties atkal pastiprināt ārkārtējās situācijas ierobežojumus

Valdība ir mīkstinājusi ārkārtējās situācijas ierobežojumus, tātad varam gaidīt jaunu inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu. Šķiet, ka bažas par to pirmdien netieši izpauda veselības ministre Ilze Viņķele — ka mediķiem akūti trūkstot individuālo aizsardzības līdzekļu un pāris nākamo nedēļu laikā var nākties lemt par veselības pakalpojumu apjoma samazināšanu. Vai tas nozīmē, ka lēmums atvieglot ierobežojumus bija kļūda? Nē. Tas nozīmē, ka esam otrajā koronavīrusa apkarošanas fāzē, kurā ierobežojumu atvieglošana mīsies ar to atkal pastiprināšanu.

Visus ierobežojumus varēs atcelt tikai tad, kad būs aizsargpote pret vīrusu un zāles Covid-19 ārstēšanai. Iespējams, šogad vēl nebūs. Tātad būs jāmāk ar vīrusu sadzīvot. Tas nebūs vienkārši.

Psiholoģija ir pat svarīgāks iemesls ierobežojumu mīkstināšanai nekā ekonomika, par kuras «atvēršanu» dzirdam visvairāk. Valdībām nākas izvēlēties, vai apkarot vīrusa izplatīšanos ar policejiskām metodēm, zinot, ka cilvēku nevērība pret ierobežojumiem pieaugs tik un tā, vai palaikam atlaist vaļīgāk un pēc tam atkal pievilkt skrūves, lai «restartētu» sabiedrības mobilizēšanās spējas. Daudzas valstis pašlaik izvēlas mīkstināt ierobežojumus. Vīrusa apkarošanas otro jeb divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ «dejas» fāzi sāk pat tās, kurām pirmā — stingru ierobežojumu jeb «āmura» fāze — ne tuvu nebija tik sekmīga kā Latvijai.

Latvija ir labs sabiedrības psiholoģiskā noguruma piemērs tieši tāpēc, ka sekmīgi veica pirmo fāzi, kaut gan ierobežojumi bija maigāki, nekā tie būs Itālijā, Spānijā vai Francijā pēc tur ieviesto mīkstināšanas. Bija slēgtas mācību iestādes un bērnudārzi, aizliegti masu pasākumi un pulcēšanās vairāk nekā diviem cilvēkiem kopā, jāievēro divu metru distance. Nenotika starpvalstu pasažieru pārvadājumi, bija ierobežoti plānveida veselības aprūpes pakalpojumi. Tas tad arī viss. Šos nedaudzos ierobežojumus tagad vēl mīkstinās — pulcēties varēs 25 cilvēki, daļu bērnudārzu atvērs, skolās būs klātienes konsultācijas, restorāni būs vaļā līdz pusnaktij, tirdzniecības centri — arī brīvdienās, varēsim ceļot Baltijas valstīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu