Žurnāls: Vai ārstniecības iestādes var kļūt par Covid-19 perēkļiem? • IR.lv

Žurnāls: Vai ārstniecības iestādes var kļūt par Covid-19 perēkļiem?

Slavenā Jēzus Kristus statuja Riodežaneiro Lieldienās tika izgaismota mediķa virsvalkā. Ārsti fotgrafējās uz tās fona. Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijā katrs desmitais no Covid-19 inficētajiem ir medicīnas darbinieks. Ikreiz, kad mediķu vidū atklāj inficēto, desmitiem kolēģu sākas karantīna, slēdz slimnīcas nodaļas un ārstu prakses. Vai ārstniecības iestādes var kļūt par Covid-19 perēkļiem, ceturtdien publicētajā rakstā vaicā žurnāls Ir.

Latvijā līdz 14. aprīlim bija zināmi 70 ar Covid-19 inficējušies cilvēki, kas strādā veselības aprūpes sistēmā. Tātad 10% no visiem jaunā koronavīrusa pacientiem ir medicīnas darbinieki. Slimību profilakses un kontroles centrā gan precizē, ka ne visi inficētie ir iesaistīti darbā ar pacientiem, saslimušo vidū esot arī administratori, dispečeri un šoferi. Tomēr vairums — mediķi. Turklāt daļa no inficētajiem mediķiem strādā vairākās ārstniecības iestādēs.

Ar slimnīcas nodaļu slēgšanu jau saskārusies Rīgas Austrumu slimnīca, Covid-19 saslimšana apstiprināta arī 26 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem. Karantīnā vai pašizolācijā bija spiesti uzturēties vēl trīs reģionālo slimnīcu — Dobeles, Ogres un Vidzemes — darbinieki. Ogres slimnīcā saslimis ārsts, pašizolācijā — 26. Tas nelielās slimnīcas darbību praktiski apturējis, un pacienti nogādāti citās reģionālajās slimnīcās. Kad Dobeles slimnīcas Bērnu nodaļā Covid-19 konstatēts kādam bērnam, tā slēgta. Līdzīgu iemeslu dēļ Lieldienās aizvērta Vidzemes slimnīcas Terapijas nodaļa.

Sliktāka situācija mediķiem ir tepat Latvijas kaimiņos Lietuvā – tur katrs piektais ar Covid-19 inficētais ir veselības aizsardzības sistēmas darbinieks. Tieši šī statistikas rindiņa iezīmē vislielāko lietuviešu neveiksmi cīņā pret koronavīrusu — Itālijā medicīnas personālam ticis ap 10% konstatēto slimības gadījumu, Ķīnā — mazāk nekā 4%. Tiesa, Spānijā situācija ir vēl ļaunāka, jo tur katrs ceturtais inficētais ir mediķis, raksta žurnāls savā analīzē par situāciju ar Covid-19 Lietuvā un Igaunijā.

Lietuvā par epidēmijas perēkļiem kļuva veselas slimnīcas Ukmerģē, Panevēžā, Klaipēdā un Viļņā, mediķu rindas krietni paretināja arī piespiedu karantīna: pēc 13. aprīļa datiem, koronavīruss ir diagnosticēts 195 mediķiem, bet vairāk nekā 1,3 tūkstoši veselības aizsardzības sistēmas darbinieku tikuši izolēti. Tāpat kā Latvijā un Igaunijā, arī Lietuvā sākotnēji mediķiem trūka aizsardzības līdzekļu pret vīrusu – sejas masku, aizsargtērpu, dezinfekcijas līdzekļu.

Igaunijā vīruss laupīja pirmā veselības darbinieka dzīvību. Tā bija Sāmsalas apriņķa centra Kuresāres slimnīcas sanitāre. Sāmsala Igaunijā kļuvusi par vīrusa epidēmijas lielāko centru.

Satraukumu Igaunijā rada tas, cik strauji vīruss izplatās arī veco ļaužu pansionātos gan Sāmsalā, gan citos valsts reģionos. Pagājušajā nedēļā pozitīvas analīzes bija 14 pansionāta iedzīvotājiem un trim darbiniekiem Austrumviru apriņķī Igaunijas ziemeļaustrumos. Kādā mazā ciemā saslimušo skaits ir lielāks par veselo cilvēku skaitu.

Par Latvijas mediķiem lasiet žurnāla rakstā Kā zaldāti karā šeit.

Par Igaunijas un Lietuvas ārstu cīņu ar koronavīrusu lasiet žurnāla Ir rakstā Volejbola vīruss un uzņēmīguma gars šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu