Lielais brālis nepalīdzēs • IR.lv

Lielais brālis nepalīdzēs

Aivars Ozoliņš

Ķīna un Krievija izmanto krīzi sava valsts modeļa propagandēšanai

Vīruss nešķiro valstis pēc to politiskās sistēmas. Tomēr cilvēku brīvību un tiesību ierobežojumi, kurus ievieš visas koronavīrusa skartās valstis, it kā liek secināt, ka autoritāriem režīmiem ir priekšrocības šādu krīžu pārvarēšanai. Tā ir ilūzija, taču īstermiņā šāds vēstījums atrod dzirdīgas ausis.

«Skumji, bet autoritāras valstis ir gatavākas,» otrdien tvītoja Valkas mērs Vents Armands Krauklis, kura kādreizējā Tautas partija savulaik parūpējās, lai Latvija būtu īpaši nesagatavota 2008. gada ekonomikas krīzei. Krauklis neprecizē, vai, viņaprāt, krīzei gatavāka nekā Latvija ir autoritārā Baltkrievija, kuras prezidents Lukašenko māca, ka labākais līdzeklis pret koronavīrusu esot hokejs, pirts un šņabis, vai teokrātiskā Irāna, kur ājatollas tikmēr aicināja paļauties uz dievpalīgu, kamēr valsts nonāca līdz sabrukuma robežai. Konkrētāks bijis Saskaņas Vjačeslavs Dombrovskis, kurš jau 20. martā Saeimas komisijā ar vāji slēptu gandarījumu secināja, ka Ķīnai izdevies apkarot koronavīrusu «atšķirībā no rietumvalstīm».

Ķīnas «veiksmes stāsts» patiesībā ir vienīgais, uz ko pašlaik var atsaukties autoritāras valdīšanas piekritēji. Taču Pekinas komunistu stāstītais ir ļoti vienpusējs ne tikai tāpēc, ka turpat kaimiņos Taivānai un Dienvidkorejai izdevies vīrusu ierobežot bez «dzelzs dūres», bet arī tāpēc, ka stāstītāji noklusē savus īpašos nopelnus globālās pandēmijas izraisīšanā.

Ķīnas valdība vismaz divus mēnešus slēpa informāciju par saslimšanas gadījumiem un vajāja ārstus, kuri mēģināja brīdināt par pasaulei draudošajām briesmām. Un darīja to tik sekmīgi, ka Pasaules Veselības organizācija vēl 14. janvārī oficiāli vēstīja, ka neesot «skaidru pierādījumu», ka «jaunais koronavīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku». Šā «veiksmes stāsta» cena ir nupat jau vairāk nekā 800 tūkstoši saslimušo un 40 tūkstoši no Covid-19 mirušo visā pasaulē. Dati droši vien nav pilnīgi, jo ietver «oficiālos» Ķīnas un citu autoritāru režīmu sniegtos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu