Brīnumi notiek • IR.lv

Brīnumi notiek

Pauls Raudseps

Baidens pēdējās nedēļās piedzīvo politisku atdzimšanu, kādu reti nācies redzēt

Laikā, kad nākotne ir tik neskaidra un aizvien vairāk cilvēkiem jābaidās no saslimšanas, darba zaudēšanas vai uzņēmuma dīkstāves, ir vērts atcerēties — tie, kas nepadodas, var beigās visus pārsteigt ar šķietami brīnumainu atgūšanos.

Vēsturē šādu iedvesmojošu gadījumu ir ne mazums, tomēr pievērsīsimies pavisam nesenam stāstam, kuru aizēnojusi globālā koronavīrusa krīze. Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens pēdējās nedēļās piedzīvojis politisku atdzimšanu, kādu reti kad nācies redzēt.

Jau vairāk nekā gadu demokrātu partijā risinājusies sarežģīta sacensība par iespēju iegūt nomināciju un stāties pretī pašreizējam Baltā nama iemītniekam. Gaisotne ir sevišķi nervoza, jo liela daļa demokrātu pret Donalda Trampa prezidentūru izturas ar jūtām, kurās mijas šausmas, sašutums un bailes. Gandrīz vai vienīgais jautājums, kas viņus interesē, — kurš kandidāts var uzvarēt 3. novembra vēlēšanās?

Pērnvasar uz šo glābēja lomu bija pieteikušies vairāk nekā 20 pretendentu. Varbūt tieši pateicoties kandidātu pārbagātībai, aptauju līderis visu šo laiku bija Baidens — viņš un Hilarijas Klintones 2016. gada priekšvēlēšanu sāncensis Bērnijs Sanderss bija vienīgie divi, kuru vārdus atpazina plašāka publika. Tomēr daudziem likās, ka abiem ir būtiski trūkumi. Viņi ir veci — Baidenam 77, Sandersam 78 gadi. Baidens kampaņas sākumā likās paguris, sapīcis un varbūt pat biežāk nekā parasti neskaidri vai kļūdaini izteicās. Savukārt Sanderss sevi sauc par sociālistu, kas atstumj daudzus vēlētājus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu