Bērzu sulu stāsts • IR.lv

Bērzu sulu stāsts

Ervins Labanovskis, SIA Kainaiži īpašnieks. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Pirms astoņiem gadiem politologs Ervins Labanovskis ekoveikalā sāka piedāvāt pēc ģimenes receptes raudzētas bērzu sulas. Tas izvērties par pilna laika darbu un aizvedis uz dzīvi laukos

Piebraucot pie Kainaižu mājām, pirmā krīt acīs grēda ar plastmasas konteineriem. «Otro gadu — bērzu sulu eksports uz Franciju. Viņi tur tās raudzēs un pārdos 10 litru pakās,» saimnieks Ervins Labanovskis runā lietišķi.

Bērzu skupsnā turpat pāri pagalmam process labi redzams — pildās pēc Kanādas metodes pie saudzīgiem mikrourbumiem piestiprināti maisiņi. Bezsniega ziemā sezona sākusies agri, marta otrajā nedēļā. Toties kļavas sasniegušas absolūto rekordu. «Pirmo urbumu uztaisījām 30. decembrī, Vecgada vakarā jau dzērām kļavu sulas,» apstiprina Ervins.

Tēva piparmētru dzēriens

Labanovsku ģimenei — Ervinam ar sievu Līviju un trim bērniem — Smiltenes novada Brantu pagasta Kainaižos šī būs pirmā nodzīvotā ziema. Pērn pēc septiņu gadu pūliņiem viņš beidzot varēja atļauties sev maksāt algu no biznesa, ko izveidojis dziļos laukos, dzimtas īpašumā. Nosiltināja simtgadīgo guļbūvi, izlēma atstāt Rīgu. Ar galvaspilsētu saista tikai ražojumu piegādes un Ervina sabiedriskie darbi. Viņš ir partijas Progresīvie valdes loceklis, tuvākajās vēlēšanās gan nekandidēs.

Labanovsku ģimenei Kainaiži pieder kopš 1991. gada. Ervina mamma ir rīdziniece, tēvam, bijušajam Radio un televīzijas komitejas vadītājam Rišardam Labanovskim, saknes Latgalē.  Meklējot lauku mājas, seniors, kaislīgs makšķernieks, skatījies arī pēc ūdenskrātuves. «Te ūdens nav pat tuvumā, bet viņš atbrauca un saprata, ka šī ir tā vieta. Milzīgi ozoli, kļavas un arī bērzi. Tas uzrunāja,» stāsta dēls. «Te mums pagāja vasaras, sestdienas, svētdienas. Arī bērzu sulas tika tecinātas. Tikai vecāki tās taisīja citādi. Klāt nelika upeņu zarus un rozīnes. Taisīja šampanieša pudelē ar piparmētru. Tāds bija arī mūsu pirmais produkts, tomēr nerakstām uz pudelēm: gadsimtu sena tradīcija.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu