Vīrusu elegance • IR.lv

Vīrusu elegance

2
Jānis Kloviņš. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors Jānis Kloviņš un viņa zinātnieku komanda palīdz radīt vakcīnu pret Covid-19. Kloviņa laboratorijā tiek izstrādātas arī pilnīgi jaunas smago slimību ārstēšanas metodes

Kad molekulārās bioloģijas doktors Jānis Kloviņš pirms 15 gadiem atgriezās Latvijā no darba Upsalas Universitātes Neirozinātņu institūtā, viņa plāni bija lieli. Viņš izveidoja Latvijas Genoma centru un drīz sāka vadīt Valsts iedzīvotāju genoma datubāzi. Vienkāršiem vārdiem, Kloviņš ar kolēģiem izveidojis cilvēka biomateriāla banku — speciālās aukstuma iekārtās ievietotajās mēģenēs atrodas iedzīvotāju brīvprātīgi nodotie paraugi, kurus mūsu un arī citu valstu zinātnieki var izmantot savos pētījumos. To galvenais mērķis: izprast kopsakarības un izstrādāt pēc iespējas efektīvākus ārstēšanas līdzekļus daudzām slimībām.

Kopš uzliesmojusi jaunā koronavīrusa infekcija Covid-19, pasaule gaida vakcīnu. Tās izstrādē piedalās arī Latvijas zinātnieki, taču process nav ātrs, brīdina profesors Kloviņš.

Vai jaunais koronavīruss jūs satraucis?
Par koronavīrusu es ļautu spriest speciālistiem, piemēram, ārstam Ugam Dumpim. Kad vīruss uzliesmoja, biju tikko atgriezies no Ķīnas. (Smejas.) Apciemoju Ķīnas biobanku. Man bija wow! efekts. Viņu biobanka ir 13 stāvu māja, kas iebūvēta kalnā, tur daudz ko dara roboti. Ķīna ļoti iegulda izpētē, viņu zinātnieki aizstāvējušies ārzemēs, entuziastiski un brīvi domāšanā. Viņi vēlas konkurēt ar ASV, kas ir līdere genoma sekvenēšanā.

Šobrīd viens no zinātnieku un farmācijas industrijas lielākajiem izaicinājumiem ir radīt vakcīnu pret Covid-19. Kā saprotu, arī Latvijas zinātnieki piedalās šajā procesā.
Piedalās gan — Kaspara Tāra un Andra Zeltiņa komandas. Vakcīnu radīšana ir viens no Biomedicīnas centra darbības virzieniem. Sadarbojamies ar Šveices uzņēmumu, kurš ierosināja, ka varētu mēģināt uztaisīt vakcīnas kandidātu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu