Neredzamā visu redzošā acs • IR.lv

Neredzamā visu redzošā acs

2
Valdis Celmiņš. Foto — Lauris Aizupietis
Laura Dumbere

14. martā Briselē notiks Starptautiskās Kinooperatoru federācijas balvas Imago pasniegšana. Tā ir viena no prestižākajām kinooperatoru balvām pasaulē ar milzīgu konkurenci. Viens no trim pretendentiem uz galveno balvu spēlfilmu kategorijā ir Dvēseļu puteņa operators inscenētājs Valdis Celmiņš. Pirmais latvietis, kurš nominēts tik augstā līmenī

Uz kinoplanētas iekārtots tā, ka slavas saulītē sildās filmu režisori un aktieri. Pat pasaules labākie operatori paliek uzmanības aizkadrā. Tā tas notika arī Dvēseļu puteņa pirmizrādes virpulī. Operatori nav slavenības, kuru portretus prese liktu uz žurnālu vākiem. Operatori ir cilvēki, kuriem pat nav savu fotogrāfiju, ko iedot žurnāla publikācijai, — klasiski kurpnieki bez kurpēm. 

Kad bargā un izvēlīgā Imago žūrija no 50 valstu pretendentiem izvirzīja Valdi Celmiņu galvenajai balvai, vietējo profesionāļu aprindās izcēlās sajūsmas jezga — otrs balvas pretendents ir leģendārais Rodžers Dīkinss! Milzu pagodinājums! 

Nekaunos atzīties, ka šis vārds man neko neizteica. Intereses pēc iegūglēju un izlasīju Dīkinsa filmu sarakstu: Fargo, Brīnišķīgais prāts, Skyfall, Glābjot ierindnieku Raienu, Revolūcijas ceļš, Lasītājs, 1917  Līdzās neskaitāmām citām profesionālajām balvām Dīkinss 15 reizes nominēts Oskaram un divus no tiem pārnesis mājās. Beidzot sapratu, ko nozīmē redzēt Valda Celmiņa fotogrāfiju līdzās Rodžera Dīkinsa cēli sirmajam portretam. Tā ir kinokameras «spēlētāju»  augstākā līga. 

Kamēr es gūglēju operatoru Rodžeru Dīkinsu, Dvēseļu puteņa komanda smejas, ka pats slavenais Dīkinss šobrīd gūglē Valdi Celmiņu, lai noskaidrotu, kas tas par mistisku latviešu puiku!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu