Mūsdienu biznesa māksla • IR.lv

Mūsdienu biznesa māksla

SIA Digitālā pele īpašnieces Līga Pļaviņa (pa kreisi) un Ilze Šeikina. Foto — Lauris Aizupietis
Krista Šmite

Viena no pirmajām Latvijā apguvusi datordizainu, Līga Pļaviņa saprata — ar mākslu naudu nenopelnīs, tāpēc nodibināja radošo tipogrāfiju Digitālā pele un 13 gadu laikā nostiprinājusies kā inovatīvs un spēcīgs nozares spēlētājs dzimtajā Ogrē

Peles ir čaklas, bet «digitāls» ir atslēga visai uzņēmējdarbībai — izceļot biznesā  nepieciešamās īpašības, Līga Pļaviņa nonāca pie savas tipogrāfijas nosaukuma, kas turklāt ļoti labi paliek prātā klientiem. Reizēm gan ir jāpiedzīvo komiskas situācijas, kad uz telefona zvanu birojā nopietni atbild: «Labdien, jūs esat piezvanījis Digitālajai pelei, kā varam jums palīdzēt?» — tad otrā galā klients uz brīdi samulst un pajoko par neparasto nosaukumu.

Taču bizness ir pavisam nopietns. Kad pērn decembrī Digitālā pele drukājusi jaunā gada kalendārus, printeru apkopes speciālists atzinis — 128 tūkstošus A3 formāta lokšņu mēneša laikā neviens cits Latvijā šādā veidā neražo. Līga pierādījusi, ka bizness dzimtajā pilsētā spēj izgriezt pogas rīdziniekiem.

Līga Pļaviņa bija viena no pirmajām Latvijā, kas 2002. gadā izstudēja datordizainu — tas bija tikai otrais iesaukums Starptautiskajā praktiskās psiholoģijas augstskolā, bet Latvijas Universitāte šādas iespējas vēl nepiedāvāja. Šāda profesijas izvēle Latvijā vēl bija jaunums, bet Līga jau tolaik saprata, ka zīmēšana datorā ir nākotne un tā paver iespējas naudas pelnīšanai. 

Pirms 13 gadiem Līga atstāja darbu tipogrāfijā un kopā ar domubiedriem nodibināja savu uzņēmumu Digitālā pele. Tolaik pie tālākās Ogres robežas iekārtojās pirmajās telpās, iegādājās vienu mazu Xerox 250 printeri, Polar giljotīnu, rokas spirāļotāju un bieza papīra locītāju. Printerī varēja ielikt A3 izmēra bieza papīra loksnes, lai izdrukātu vizītkartes un iespiestu grāmatas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu