Labsajūtas vārdā • IR.lv

Labsajūtas vārdā

Biotehnoloģes lomā angļu aktrise Emīlija Bīčema. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Dvēseļu nolaupītājs puķupodā — trilleris Laimes zieds

Cik ilgi vien pastāvēs cilvēce, tik ilgi turpināsies mūžīgie un nepagurstošie laimes meklējumi. Tie ir gan garīgas, gan ekonomiskas izaugsmes pamatā — ne velti viens no austriešu režisores Džesikas Hausneres filmas Laimes zieds (Little Joe) saukļiem ir «laime nes naudu». Taču filmā šis vārdu salikums nenozīmē padeldētu materiālās pasaules un garīguma pretnostatījumu. Tieši otrādi, stāsts aizvijas absolūti neparedzamās virāžās, vieglu roku mijot botāniku un šausmu kino žanru — filmas nosaukums ir vistiešākā atsauce uz vienu no tās varoņiem. 

Laimes puķe jeb mazais Džo ir apaļš, asinssarkans zieds, kas atgādina izpludinātu akvareli. To kā savas karjeras lielāko sasniegumu ir selekcionējusi galvenā varone — biotehnoloģe Alise Vudarda, kuru teicami nospēlē angļu aktrise Emīlija Bīčema. Viņa par šo lomu pagājušogad maijā saņēma labākās aktrises godalgu Kannu kinofestivālā, kad filma tur piedzīvoja pirmizrādi.

Mīlēt kā miesīgu bērnu

Bīčemas spēlētā Alise ir profesionāla un veiksmīga biotehnoloģe, kuras jaunākais veikums ir puķe, kas tās īpašniekam raisa laimes sajūtu un mudina par augu parūpēties kā par miesīgu bērnu. Patiesi — pilnai laimei sarkanais zieds izdala oksitocīnu — hormonu, kas cilvēka ķermenī lielā vairumā tiek producēts, piemēram, dzemdību laikā, tādējādi stiprinot mātes un jaundzimušā mazuļa attiecības. Taču auga gēnu inženierijā šis tas ir nogājis greizi, un mazais Džo, nokristīts par godu Vudardas pusaugu dēlam, drīz vien tiek pie neapskaužamiem blakusefektiem. 

Ironiski, bet zinātnieces dēls Džo (nepilnus 16 gadus vecā britu aktiera Kita Konora atveidojumā) ir viens no pirmajiem, kuru aizrauj jaunais augs. Savukārt laboratorijas darbinieki ir neviltotā sajūsmā par tā komerciālajām iespējām — te arī īstā vieta atsaukties uz laimes saistību ar naudu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu