Nenorīt veselu! • IR.lv

Nenorīt veselu!

Renārs Purmalis. Foto — Lauris Aizupietis
Laura Dumbere

Janvāra beigās Zviedrijas pilsētā Trolhetanā norisinājās kārtējais Eiropas čempionāts austeru atvēršanā. Tajā pirmo reizi piedalījās Latvijas pārstāvis — pavārs un austeru speciālists Renārs Purmalis, kurš austerēs ir samīlējies līdz ausīm jau septiņus gadus

Latvijā daudziem droši vien šķiet, ka austeru atvēršanas čempionāts ir dīvains pasākums, pat joks, savu stāstu sāk Renārs Purmalis. «Taču pasaulē šis notikums ir prestižs un populārs, tiek uztverts nopietni. Barga žūrija, publikā simtiem cilvēku, kas iegādājušies dārgas biļetes un azartiski visam dzīvo līdzi.» 

Kvalifikācijas sacensībās no 24 dalībniekiem latvietis ieguva augsto sesto vietu, bet kopvērtējumā septiņpadsmito, jo bijis liels uztraukums un gadījies pieļaut kļūdas. Bet azarts nu ir rokā, un Renārs apņēmies slīpēt savas prasmes un piedalīties nākamajās sacīkstēs: «Arī Eiropas labākais vīnzinis Raimonds Tomsons un pasaules kokteiļu čempionāta uzvarētājs bārmenis Andris Reizenbergs, ar kuru sasniegumiem lepojamies, uzvaras neguva pirmajā reizē. Man viss vēl priekšā.» 

Viņš ir gandarīts, ka Latvijas karodziņš parādās austeru pasaules kartē, vēstot — arī šeit ir labi speciālisti, lai gan neesam nedz austeru audzētāji, nedz liels noieta tirgus.  

Asins pile uz austeres

Čempionāts radās pirms 65 gadiem Īrijas pilsētā Golvejā, kur restorāni savā starpā sacentās, kurš ātrāk klientiem uzservēs austeres. Tradīcija kļuva par populāru festivālu un pārauga oficiālā starptautiskā pasākumā, ko sauc par pasaules čempionātu austeru atvēršanā. Vēlāk tika dibināts arī Eiropas čempionāts un pasaules kauss — kā jau kārtīgam sporta veidam pienākas! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu