Notiksies, kam jānotiek • IR.lv

Notiksies, kam jānotiek

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Dzejniekam Aivaram Neibartam veltītā grāmata Zum, zum, dzejniek! ir valodas seismiskā zona

Izdevniecības Pētergailis sērijā Latvijas laikazīmes kopš tūkstošgades mijas iznākušas cienījamu laikabiedru biogrāfijas: par maestro Leonīdu Vīgneru, izcilāko atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Nacionālās bibliotēkas arhitektu Gunāru Birkertu un citiem. Nesen grāmatā Zum, zum, dzejniek! šai kompānijai pievienojies dzejnieks Aivars Neibarts, kura dzejoļus pazīstam gan no grupu Līvi, Marana, Credo tekstiem, gan no Jaunā Rīgas teātra izrādes Dieviņš pillā. Aktrise Guna Zariņa uz skatuves rāda to, ko 2001. gadā ugunsnelaimē mūžībā aizgājušais dzejnieks vairs nevar likt piedzīvot: to ņurbulēšanu, uzturēšanos valodas dzimšanas seismiskajā zonā, kur vārdi sajaucas, tiek piedzīvoti no jauna, līdz izlec ritmiskos pantos. 

Sērijas glancētajā kompānijā neiederīga šķiet ne tikai Neibarta marginālā personība, atšķiras arī grāmatas forma. Līdz šim tie bijuši kāda literāta radīti teksti, turpretim Zum, zum, dzejniek! ir laikabiedru atmiņu, presē publicētu rakstu, interviju un dokumentālu liecību — vēstuļu, dzejoļu rokrakstu, fotogrāfiju — krājums. 

Aptverts pusgadsimts: te ir 1973. gadā Imanta Ziedoņa rakstīts teksts, kurā viņš nezaudē spēju brīnīties par spalvasbrāli Neibartu, kuram paša dzīvē notiekošais neliekoties nekas svarīgs, bet viņš spēj pārākajā pakāpē runāt par savu vecomāti, kurai purvs «ir baznīca, uz kuru viņa ik svētdienas iet pielūgt mētras. Un cinis ir viņa vecāsmātes dievgalds, pie kura viņa ēd dievmaizīti, ko mājās sasmērējusi». 

Te ir arī 2014. gadā Noras Ikstenas rakstīts teksts, kurā viņa godīgi atzīst, ka nepieder ne pie Neibarta paaudzes, ne paziņu loka, bet viņai tuvais rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums «bijis pārliecināts, ka latviešu valodas ēverģēlībās dzejā Neibartam reti kurš var līdzināties», un sapņojis kopā ar viņu tulkot Džeimsa Džoisa Finegana vāķi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu