Jegors Gordejevs, breika horeogrāfs • IR.lv

Jegors Gordejevs, breika horeogrāfs

«Vienkārši gribējās breika dejā iepūst citu elpu,» Jegors Gordejevs (attēlā — klipa When The Novel Sounds filmēšanā) stāsta, kāpēc sācis veidot video. «Vai breikā var paust emocijas? Pirms 10 gadiem es teiktu, ka ne. Bet video es patiešām sāku dejot. Parādu, ka breika dejas kustības var būt garākas, tās var būt pat graciozas. Esmu priecīgs, ka šie video cilvēkiem patīk!» Foto — Narek VCardui
Ieva Puķe

Ikdienā Jegors ir inženieris konstruktors uzņēmumā SCW Baltic, projektē metāla konstrukcijas. «Rīga Plaza, LMT ēka pie VEF Kultūras pils, Mercedes-Benz centrs, veikals Mego Ziepniekkalnā, ASV vēstniecība,» viņš uzskaita piemērus. Par pēdējo piebilst: «Rasējumus sūtījām uz Vašingtonu, saņēmu atbildi ar zīmogiem un parakstiem. Svarīgs objekts, jāsaskaņo katra nagliņa! Centrālo kāpņu svars — ap piecām tonnām. Amerikāņiem patīk viss lielais, diženais.» 

Profesijā viņa darbs paliek cilvēkiem nemanāms, paslēpts zem ēku fasādēm. Gluži pretēji notiek  hobijā, breika dejās. «Draugu kāzu banketā šovasar mana uzstāšanās bija augstākais punkts. Jaunais pāris saka: «Jegor, lūdzu, kaut ko!» Labi: no galda līdz galdam, no galda uz grīdas, stāja uz rokām, balansēšana. Uzvalkā, protams. Ja es nokristu, izbojātu ballīti. Bet es nenokritu, un kustības bija mūzikas taktī.»

Vēl vairāk — Jegora veidoto YouTube videostāstu Color Us With Sounds (Iekrāso mūs ar skaņām) 2018. gada decembrī prestižais amerikāņu žurnāls Dance Magazine izvēlējās par mēneša video. Mūziku komponējis bērnības draugs Andrejs Žiļskis. «Viņš teica: nekādu rekvizītu! Tev ir jātur instruments kā sava meitene!» Jegors, kura skatuves vārds breika aprindās ir bboy Ego, pasmaida. «Tagad es spēju kaut ko ar ģitāru nospēlēt, video dēļ iemācījos. Filmēja divi brāļi, kas taisa klipus arī reperim Ozolam. Interesanta pieredze!» 

Tikai nesen Jegora draugi internetā netīšām uzdūrušies ziņai, ka arī viņa 2017. gada klips When The Novel Sounds (Kad romāns skan) jau decembrī pirms diviem gadiem kļuvis par tā paša amerikāņu dejas žurnāla mēneša video. «Labāk par atzinību uzzināt tagad, nekā neuzzināt vispār,» paziņo autors. «Man bija sapnis — kaut ko nofilmēt Dailes teātrī. Padomju laika konstruktīvisma ēka ir kā piemineklis! Man tā patīk perspektīva otrā stāva galerijā!» Sarunājis tikšanos ar izpilddirektoru Ervīnu Duku. «Izrādījās, ka viņš vienkārši ir ļoti labs cilvēks. Protams, biju atnesis fotogrāfijas, sāku lēkāt uz rokām. Viņš pajautāja: vai klips būs kāda reklāma? Teicu, ka ne. Tam nav komerciāla nolūka. Varbūt vienīgi tas būs starta punkts kādam horeogrāfam, kas redzēs breika deju potenciālu. Viņš deva atļauju filmēt: «Labi, mākslas vārdā!» Man pārskrēja skudriņas pār kauliem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu