Žurnāls: Kontrabanda Čiekurkalna tirgū jeb Kā ar amatpersonas labo reputāciju? • IR.lv

Žurnāls: Kontrabanda Čiekurkalna tirgū jeb Kā ar amatpersonas labo reputāciju?

2
Atrast kontrabandas cigarešu tirgotājus Čiekurkalna tirgū pircējiem nav grūti. Valsts policijai par šo rūpalu ir zināms. Tā regulāri veicot «profilaktiskos pasākumus ar mērķi apkarot nelegālo akcīzes preču apriti». Foto — Indra Sprance

Gandrīz deviņus gadus — no 2006. līdz 2015. gada novembrim — Čiekurkalna tirgus ir piederējis a/s Čiekurkalns, kura līdzīpašnieks ir bijusi augsta muitas amatpersona. Tas ir muitas Tranzīta un eksporta kontroles daļas vadītājs Juris Āzers. Tirgū Valsts policija aktīvi konfiscējusi kontrabandas preces. Taču ne viņš pats, ne muitas vadība problēmu šajā faktā nesaskata, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Šogad kādā no apmeklējumiem tur atrasta arī slēptuve ar 908 paciņām jeb 18 160 dažādu marku nelegālo cigarešu ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām vai bez tām. Nelegālo preču aprite Čiekurkalna tirgū konstatēta arī iepriekšējos gados, turklāt tendence bijusi šāda: jo senāk, jo biežāk. Pirms pāris gadiem Čiekurkalna tirgus bijis vairāk apmeklēts un arī «nelegālo akcīzes preču tirdzniecība tajā bija daudz aktīvāka, taču ar laiku tā sarukusi, ņemot vērā gan likumsargu regulāri veiktos profilaktiskos pasākumus, gan pircēju samazinājumu», skaidro Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte.

Izrādās, ka Āzeram piederējuši 12,5% kapitāldaļu a/s Čiekurkalns, kas pērn likvidēts. Pēc Āzera teiktā, viņš sev piederošās akcijas esot nodevis uzņēmuma valdei atsavināšanai jau 2011. un 2012. gadā, «un no šī laika tās man vairs nepieder». Kam par labu atsavinājis, Āzers nemin, bet Uzņēmumu reģistra informācija liecina, ka kontrolpakete uzņēmumā ir muitas darbinieka tēvam Jurim un mātei Lūcijai, kapitāldaļas pieder arī viņa dzīvesbiedrei Ilzei.

Muitnieks Āzers norāda, ka pats neesot iesaistījies Čiekurkalna tirgus biznesā. To vadījis viņa tēvs, neraugoties uz cienījamo vecumu — viņam šogad apritējis 81 gads.

Āzers VID strādā vismaz kopš 2000. gada, bet kopš 2003. gada bijis dažādos vadības līmeņa amatos — priekšnieks, nodaļas priekšnieks, daļas priekšnieks, daļas vadītājs.

Muitas amatpersona pati uzskata, ka interešu konfliktā nav bijusi. «A/s Čiekurkalns akciju piederību esmu norādījis savās ikgadējās valsts amatpersonas deklarācijās un neesmu saņēmis nekādus aizrādījumus no uzraugošajām iestādēm par interešu konflikta iespējamību vai esamību,» pauž Āzers.

Viņa teikto apliecina arī muitas vadība, kas nekādus riskus tāpēc muitnieka darbā neesot saskatījusi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (2)

J.šveiks 27.12.2019. 18.52

vid darbonim pieder kontrabasa tirgotava , tas ir humors vai satīra?

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 12.12.2019. 16.17

ja izlasam intervijas ar čekas kalpiem – tad IR žurnālistiem nevajadzētu uzdot šādus retoriskus jautājumus.

Man ir jautājums – kas vispār ir laba amatpersonas reputācija? Labi , ka valsts iestādē suņus virsū nerīda un sāli pakaļā nešauj –

šitas VID – godīgu cilvēku plosītājs – kamēr ….

Un vēl – nevaru liecināt, nav konkrētu pierādījumu, bet – cik virtuvēs nav šausmu stāstu dzirdēts par to pašu vid – par mūsu” veiksmīgiem ” – uzņēmējiem, kuru veiksmes pamatā ir tiesības nemaksāt nodokļus, un par spīti tam saņemt valsts pasūtījumus

nu memory water jau tāds kretīniski cinisks gadījums, kad izmanto invalīdus, bet ir taču daudzi smalkie gadījumi – kad dod pat ordeņus un balvas par mūsu valsts ļaunprātīgu apkrāpšanu

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu