Centralizētu valsts pārraudzītu zāļu pieejamības sistēmu jāievieš aptieku līmenī • IR.lv

Centralizētu valsts pārraudzītu zāļu pieejamības sistēmu jāievieš aptieku līmenī

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Dmitrijs Juskovecs

Lai uzlabotu medikamentu pieejamību un iedzīvotāji varētu ērti noskaidrot aptiekas, kurās ir pieejamas nepieciešamās zāles, valstī jāievieš medikamentu pieejamības sistēma, kas publiski atspoguļo zāļu krājumus ikvienā aptiekā.

Iespēja aplūkot medikamenta pieejamību konkrētā aptiekā ir pagaidām vienīgais veids, kā nodrošināt iedzīvotājus ar informāciju par pieejamajām zālēm un to krājumiem, tāpēc “Mēness aptieka” jau ir izstrādājusi zāļu meklētāju. Ierakstot zāļu nosaukumu meklētājā, tiek uzrādītas aptiekas, kurās prece ir, kā arī katrā aptiekā pieejamais atlikums. Meklētājs ir pieejams ikvienam iedzīvotājam „Mēness aptieka” mājaslapā un aplikācijā, kur vajadzīgās zāles iespējams arī rezervēt. Zāļu meklētājs nodrošina pilnu caurspīdīgumu par “Mēness aptiekās” pieejamajām zālēm un to krājumiem.

Zāļu meklētāju izstrādājām ilgā laika periodā, sekojot iedzīvotāju paradumiem un vajadzībām. Izejot no ārsta kabineta, pacientam ir jāzina, kur visātrāk un visērtāk saņemt sev nepieciešamās zāles. Šis ir risinājums pacienta ērtībām!

Latvijas iedzīvotāju interesēs būtu, ja šāds zāļu meklētājs būtu visām Latvijā strādājošām aptiekām, tā nodrošinot caurspīdīgumu par aptiekās pieejamajiem medikamentiem un to krājumiem. Mēs iedzīvotāju interesēs rekomendējam zāļu pieejamības pilnīgu redzamību aptiekās ieviest valsts līmenī un šādu pakalpojumu organizēt centralizēti.

Ieguvējs no šādas sistēmas būtu ikviens Latvijas iedzīvotājs, jo tā palīdzētu atrast sev nepieciešamās zāles, turklāt, ietaupot laiku, kas, runājot par savlaicīgu ārstēšanos, ir ļoti būtiski. To apliecina arī mūsu novērojumi – visbiežāk iedzīvotāji zāļu meklētāju izmanto, lai nebūtu fiziski jādodas no aptiekas uz aptieku, meklējot vajadzīgās zāles. Iespēju rezervēt preci iedzīvotāji pagaidām izmanto retāk, galvenokārt gadījumos, ja konkrētās aptiekas krājumā ir pāris oriģinālu. Pieejamību var noskaidrot visās aptiekas preču kategorijās – recepšu, bezrecepšu, kompensējamām un nekompensējamām zālēm, uztura bagātinātājiem, kosmētikai un citām precēm.

 

Autors ir a/s „Sentor Farm aptiekas” valdes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu