Vismazākais čempions • IR.lv

Vismazākais čempions

Pasaules čempions — nano sumo robots Bug. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Melns un tik sīks, ka var paslēpt plaukstā, — Rīgā uzbūvētais nano sumo robotiņš Bug plūcis uzvaras laurus jau trijās sacensībās Ķīnā un Rumānijā. Tā veidotāji Robotu skolā stundām nododas savai kaislībai un māca arī jauno paaudzi vīlēt, skrūvēt un programmēt

Neliela, ar balvām un sacīkšu robotiem piepildīta telpa. Tās vidū — apaļš laukums, kurā notiek robotu mega sumo cīņa, un četri vīrieši, kurus vieno neparasta aizraušanās. Viņi savā brīvajā laikā būvē sacīkšu robotus, māca to darīt arī citiem un sekmīgi piedalās starptautiskās sacensībās visā pasaulē.

Entuziastu izveidotajā Robotu skolā laipni gaidīts ikviens interesents, kas vēlas apgūt robotu veidošanu un programmēšanu — tikai uzmanīgi jāseko līdzi, kad tiek uzņemta jauna mācību grupa.

Robotu drudzis

Robotu skola ir noslēpusies Mūkusalas biroju ēkas iRobot centrā, ceturtā stāva gaiteņa pašā galā. Biedrības aktīvo dalībnieku skaits svārstās starp 15 un 20. Katram ir savs stāsts, kas atvedis šurp, tomēr visi atzīst kopējo — interese par tehnoloģijām un elektroniku bijusi jau kopš bērnības.

Pirmais dedzīgi par robotiem sāk stāstīt Armands Upenieks (24), kura interese par robotiku sākās skolas solā. «Blakus sēdošais draugs reiz pastāstīja, ka pasūtījis elektrovadiņu komplektu. Tik aizrautīgi runāja, ka man pašam sagribējās! Pasūtīju un no tā brīža nevarēju vien beigt meklēt jaunas detaļas un skatīties video, kā kaut ko uztaisīt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu