Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Līdzšinējais Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers 3. decembrī nodod simbolisko vadības zvaniņu savai amata mantiniecei Urzulai fon der Leienai. Foto — AFP/LETA

Eiropas Parlaments pagājušajā nedēļā ar 461 balsi «par», 157 «pret», 89 «atturējās» apstiprināja jauno Eiropas Komisijas (EK) 26 komisāru komandu Urzulas fon der Leienas vadībā. Briti savu komisāru nebija nominējuši. Jaunā EK darbu sāka 1. decembrī, un tās pilnvaru termiņš noslēgsies 2024. gada nogalē. EK apstiprināšanu aizkavēja tas, ka Francijas, Ungārijas un Rumānijas virzītie komisāri neizturēja EP «pārbaudi» un vietā bija jāatrod jauni.

Dzelzceļa līnijas Rail Baltica projekts ir kritiskā situācijā sliktas korporatīvās pārvaldības un interešu konflikta dēļ, publiskā paziņojumā pagājušajā nedēļā pauda triju Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail 62 darbinieki. Viņu bažas pastiprināja izpilddirektora un tehniskā direktora pēkšņā atkāpšanās. Viņi lūdz iecelt neatkarīgu kopuzņēmuma uzraudzības padomi un aicina no RB Rail uzraudzības padomes atkāpties tās priekšsēdētājam Karolim Sankovskim. 

Eiropas Parlaments apstiprināja rezolūciju, kurā mudina dalībvalstis, to skaitā Latviju, nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju par vardarbības pret sievietēm novēršanu, un nobalsoja par ārkārtas situācijas pasludināšanu klimata jomā.


Svētdienas vakarā Maltas premjerministrs Džozefs Muskats paziņoja, ka atkāpsies no amata, kā to prasa sabiedrība pēc žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias (attēlā) slepkavības. Amatu viņš atstās janvārī. Maltas valdība nonākusi krīzē pēc divu ministru un premjerministra biroja vadītāja atkāpšanās aizdomās par saikni ar pētnieciskās žurnālistes slepkavību. Žurnālistes ģimene sestdien aicināja atkāpties no amata premjeru. Sestdien Maltas prokuratūra uzņēmējam Jorgenam Feneham izvirzīja oficiālas apsūdzības par līdzdalību žurnālistes slepkavībā. Savukārt ekonomikas ministrs Kriss Kardona svētdien atjaunots amatā, no kura atkāpās otrdien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu