Pēdējā gaita • IR.lv

Pēdējā gaita

FOTO — Leta
Nellija Ločmele, Baiba Kļava

Būs vēlēšanas Rīgā?

Domes dienas ir skaitītas — šis opozīcijas deputāta Viļņa Ķirša (V) secinājums apkopo noskaņu, kas sākusi valdīt Rīgas domē un Saeimas kuluāros. To apliecina gan opozīcijas pieprasītais balsojums par Rīgas mēra Oļega Burova atcelšanu, gan ministra Jura Pūces apņēmība atlaist visu domi, ja tā nespēs atrisināt atkritumu apsaimniekošanas problēmu līdz ārkārtas situācijas beigu termiņam 11. decembrī.

Dome ir dziļā politiskā krīzē. Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcijai vairs nav vairākuma, jo pagājušās nedēļas balsojums par mēra vietnieka Vadima Baraņņika atlcelšanu nozīmēja attiecību saraušanu ar koalīcijas stuti, bijušo saskaņiešu četrinieku. Turklāt pašā GKR trūkst vienotības. Kamēr frakcija domes ēkā sprieda par Baraņņika jautājumu, tās vadītājs esot aiztraucies uz Jūrmalu pie kādreizējā bosa Aināra Šlesera, kuram klausot arī no Saskaņas aizgājušo deputātu četrinieks — tā GKR līderi sprieda sanāksmē, kuras ieraksts nonācis LTV raidījuma De facto rīcībā.

Visas trīs opozīcijas frakcijas — Latvijas attīstībai, Jaunā konservatīvā partija un Vienotība — 21. novembrī kopīgi iesniedza aicinājumu gāzt mēru Burovu, pēc likuma sēdei jānotiek divu nedēļu laikā. Burovs tātad atbalstu var meklēt tikai pie frakcijas Rīgai, kas apvieno no labējām partijām atšķēlušos trīs deputātus. «Ļaudis lauž mēles, ka trijnieks ir pērkams. Ja Saskaņa gribēs noturēt esošo situāciju, viņi trijnieku nopirks. Ja negribēs, tad nepirks, un Burovs kritīs. Zelta kārts ir šis trijnieks, un ieinteresētais pircējs ir Saskaņa,» skaidro JKP frakcijas vadītājs Jānis Ozols. Savukārt Rīgai pārstāvis Oskars Putniņš nedeva skaidru atbildi, kā tad frakcija balsos par Burovu: «Pirms kaut ko gāzt, opozīcija nav vēl pateikusi tālāko plānu, kuri būs mēra kandidāti.» Ar Burovu Ir neizdevās sazināties, un žurnāla nodošanas brīdī nebija vēl noteikts balsojuma datums.

Neskaidrības ir arī par tālāko rīcību Rīgas domes atlaišanas gadījumā — vai paspēs sarīkot ārkārtas vēlēšanas, un uz kādu termiņu domi vēlētu, jo politiķi sākuši spriest, ka ekonomiskāk būtu domes pilnvaras pagarināt uz nākamo pilno termiņu, nevis tikai līdz 2021. gada kārtējām vēlēšanām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu