Lapsa Eiropas vistu kūtī • IR.lv

Lapsa Eiropas vistu kūtī

Emanuels Makrons. Foto — Scanpix
Der Spiegel

Francijas prezidentam Emanuelam Makronam ir vērienīga Eiropas ārpolitikas vīzija, un viņš enerģiski to virza uz priekšu, vienlaikus nokaitinot Vāciju un citus sabiedrotos Eiropas Savienībā

Ar mikrofonu labajā rokā, bet kreiso ielicis kabatā, Emanuels Makrons stāvēja uz skatuves bijušajā lopkautuvē Parīzē un uzrunāja auditoriju. Tajā sēdēja daudzas svarīgas personas. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, jaunā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, Kongo Demokrātiskās Republikas prezidents un daudzi citi vadoši politiķi.

Tas bija pagājušās otrdienas, 12. oktobra, rīts Parīzes Miera forumā — divas dienas ilgā pasākumā, kura mērķis bija sapulcināt kopā svarīgākos pasaules politiskās skatuves spēlētājus. Pats forums ir Francijas valdības ideja jeb viens no daudzajiem ambiciozajiem Makrona projektiem.

Makrons 22 minūtes runāja par hegemoniju un koloniālismu, par Pirmo pasaules karu un Berlīnes mūra krišanu. Un nobeigumā pārfrāzēja nesen mūžībā aizgājušās ungāru filozofes Agnešas Helleres vārdus — šobrīd vēl vairāk nekā agrāk ir nepieciešama zināma varonība, lai meklētu atbildes uz pašlaik notiekošajiem procesiem. Acu novēršana, iestigšana vecos paradumos un nekā nedarīšana, turpināja Makrons, nav pieļaujama.

Bija diezgan skaidrs, ko vēlas pateikt Francijas prezidents, citējot ungāru intelektuāli, — es, Emanuels Makrons, plaši kritizētajā nedēļas žurnāla Economist intervijā uzdrošinājos pievērst uzmanību mūsu krīzes sacaurumotajai tagadnei un izdarīju savus secinājumus. Gan attiecībā uz NATO efektivitāti, gan Vācijas gatavību veidot spēcīgu, suverēnu Eiropu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu