Uzvara ar zaudējuma garšu • IR.lv

Uzvara ar zaudējuma garšu

Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filma Dvēseļu putenis — darbs ar vērienu, talantu un bijību

Veļu laiks, kā folkloras kanonos pieņemts, beidzas Mārtiņos — Lāčplēša dienas priekšvakarā. Taču neatkarīgajā Latvijā novembra svētku un atceres dienas turpina mirušo godināšanu. Vēstures kinodrāmā Dvēseļu putenis šī pieklusinātā un patiesā godbijība ir ievērota, izvairoties no populistiska patosa. Režisora Dzintara Dreiberga veidotā filma, kas balstīta Aleksandra Grīna monumentālā romāna Dvēseļu putenis motīvos, par virsmērķi izvirza strēlnieku cilvēcisko upuru un zaudējuma atainojumu, nevis konkrētu vēsturisko notikumu izklāstu vai to politisko fonu. 

Filma stāsta par pāragri un neatgriezeniski zaudētu jaunību, un šī tēma skatīta galvenā varoņa, pusaudža Artūra Vanaga (Oto Brantevics) acīm. Šī, jāatzīst, ir gudra filmas veidotāju pieeja — apzināties savas iespējas un netiekties uz iluzoru Holivudas grāvēju imitāciju, kā to dažkārt darījuši pašmāju dižfilmu veidotāji.

Naudas jautājums

Vērtējot Dreiberga filmas aptuveni 2,1 miljonu eiro lielo budžetu Latvijas kinoresursu kontekstā, režisora teiktais par Dvēseļu puteni kā «lielāko mazbudžeta filmu Latvijā» var šķist pat tendenciozs. Taču šāda mēroga vēsturiskas drāmas prasa milzīgus laika, naudas un darbaspēka resursus — Eiropas lielvalstīs šādiem vēstījumiem ir vismaz piecas un vairāk reižu lielāki budžeti. 

Valsts kopējais atbalsts kinonozarei pērn bija nedaudz virs sešiem miljoniem, un maz ticams, ka pārskatāmā nākotnē budžets varētu pieaugt tā, ka kādai filmai (bez ārvalstu partneru vai investoru piesaistes) būs iespēja darboties ar vairāku desmitu miljonu lieliem līdzekļiem. Taču mērķtiecīga kinobudžeta audzēšana ir iespējama tikai tad, ja kinonozare tiek pārraudzīta un attīstīta pēc vienotas politikas, kā to šobrīd dara Nacionālais kino centrs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu