Partijas sev «atrod» 4,5 miljonus • IR.lv

Partijas sev «atrod» 4,5 miljonus

2
Avots: Uzņēmumu reģistrs, KNAB
Indra Sprance

Lai mazinātu atkarību no sponsoriem, plānots ievērojami palielināt valsts finansējumu partijām un samazināt ziedojumu apmēru. Taču labo ideju apdraud izpildījums — koalīcija nolēmusi dāsni finansēt sevi, nevis veicināt konkurenci un partiju nostiprināšanos

Ideja mazināt partiju atkarību no bieziem naudas makiem un to interesēm gaisā virmo jau daudzus gadus. Taču līdz reālai darīšanai nonāca tikai šovasar. Augustā valsts budžeta tapšanas laikā, jaunā Valsts prezidenta Egila Levita skubināti, politiķi pirmo reizi tam atrada arī naudu — 5,5 miljonus eiro. Summa gan bija lielāka, nekā sākotnēji tika uzskatīts par nepieciešamu, analizējot partiju ienākumus un izdevumus. Budžeta apspriešanā miljonu pārvirzīja sabiedriskajiem medijiem, bet 4,5 miljoni palika mērķim jau no nākamā gada būtiski mainīt partiju finansēšanas ekosistēmu.

«Likumprojekta būtība — tiek noteikta finansēšana, kas ir adekvāta tam, kā partijas var darboties un uzturēt savu attīstību,» valdības sēdē skaidroja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Salīdzinot ar Lietuvas un Igaunijas partijām piešķirto valsts finansējumu, Latvijā tā apjoms esot aptuveni deviņas reizes mazāks. Likumprojekts tapis kopdarbā starp valdību, Saeimas deputātiem un Valsts prezidenta kanceleju un parāda, ka «mēs esam beidzot gatavi stiprināt demokrātisko sistēmu», pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P). 

Valsts budžeta finansējumu partijas saņem jau tagad. Kopš 2012. gada tas ir 0,71 eiro gadā par katru Saeimas vēlēšanās iegūto balsi, ja sarakstu atbalstījuši vismaz 2% vēlētāju. Ik gadu kopsumma partijām ir aptuveni 600 tūkstoši eiro, bet kopš valsts finansējuma ieviešanas no budžeta partijām kopumā pārskaitīts aptuveni 4,1 miljons eiro. Daudz svarīgāks ienākumu avots šajā periodā partijām bijuši ziedotāji — no tiem saņemti vairāk nekā 17 miljoni eiro, liecina KNAB publiskā datubāze.

Treknie gadi partijām?

Jaunie grozījumi paredz no nākamā gada valsts finansējumu par Saeimas vēlēšanās iegūtajām balsīm palielināt sešas reizes — līdz 4,5 eiro, kā arī no jauna ieviest finansējumu 0,5 eiro apmērā par katru balsi, kas saņemta Eiropas Parlamenta vēlēšanās un tikpat par balsi pašvaldību vēlēšanās. Slieksnis visos gadījumos paliek tas pats — šis valsts finansējums pienāktos partijām, kuras Saeimas vēlēšanās saņēmušas vismaz 2% balsu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu