Aģentes Skallijas efekts • IR.lv

Aģentes Skallijas efekts

Anna Andersone. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Mārtiņš Galenieks

Sievietes IT jomā joprojām ir minoritāte. Lai arī mūsu valsts šajā ziņā ir pat nedaudz priekšā pasaulei, ar to ir par maz, lai realizētu Latvijas potenciālu kļūt par tehnoloģiju lielvalsti, stāsta Riga TechGirls līdzradītāja Anna Andersone

Vai kafejnīca Mazā terapija tiešām ir tik maza, ka to nevar pamanīt, es prātoju, blenzdams sava tālruņa ekrānā. Tas apgalvo, ka jau kādu trešo reizi esmu paskrējis kafejnīcai garām. Zvanu Annai, kas mani tur gaida, un viņa iznāk ārā, lai padotu signālu aizvēsturiski analogā veidā — pamājot ar roku. Tehnoloģijas… Tās satuvina vai attālina cilvēkus? Viedtālrunis no navigācijas ierīces pārvēršas par diktofonu, ko nolieku starp mums uz galda. Attālina, uzskata Anna, kas pati stāvējusi pie vairāku veiksmīgu Latvijas jaunuzņēmumu šūpuļa un ir viena no nevalstiskās organizācijas Riga TechGirls līdzradītājām. Taču tas nenozīmē, ka no tehnoloģijām jāatsakās. Tām pieder nākotne, bet to negatīvo efektu var «uzhakot», pievēršot uzmanību cilvēkiem reālajā pasaulē. Viņa jau pasūtījusi kanniņu tējas un draudzīgi piedāvā padalīties, ja palūgšu kafejnīcas personālam vēl vienu tasīti.

«Darbs tehnoloģiju jomā ir labi apmaksāts, un nākotnē nozares nozīme tikai pieaugs. Tas ir ļoti piemērots sievietēm. Nav fiziski grūts, ir fleksibls, var strādāt no mājām, to var apvienot ar bērnu audzināšanu. Tas, ka sievietes šajā nozarē ir minoritāte, saistīts galvenokārt ar kulturāliem stereotipiem,» uzskata Anna. «Tajā draugu burbulī, kurā es dzīvoju, visi to saprot. Taču, kad parunā ar cilvēkiem ārpus tā, bieži nākas dzirdēt, kas tehnoloģijas ir vīriešu darbs. Daudzi vecāki uzskata, ka meitenes jāsūta dejot un dziedāt, bet puikas lai kļūst par programmētājiem. Tajos jauniešiem paredzētajos IT izglītības projektos, ar kuriem esmu runājusi, 95% dalībnieku ir puikas. Mēs vēlamies to mainīt.» 

Tāpēc piektdien, 11. oktobrī, Rīgā sākas starptautiska konference Women in Tech, kurā uzstāsies sievietes, kas šajā vīriešu dominētajā jomā guvušas ievērojamus panākumus. Kā nozīmīgākās vieses tiek minētas Debija Fostere, kuru uzskata par vienu no ietekmīgākajām sievietēm IT jomā Lielbritānijā, un Barbara Šorkita no Brazīlijas, kas izpelnījusies ANO atzinību par projektu, kurš ļauj izmantot blokķēdes tehnoloģiju, lai veicinātu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu Amazonē.

«Konferences mērķis nav gari runāt par lielāku sieviešu iesaisti, drīzāk parādīt iedvesmojošus piemērus,» skaidro Anna. «Lauzt uzskatu, ka sievietei nevajag būt drosmīgai, ambiciozai, cīnīties par savām tiesībām, bet kārtīgai un klusai. Ja meitene mēģina un viņai nesanāk, apkārtējie mudina viņu mest mieru un pievērsties «sievišķīgām» nodarbēm. Puišiem savukārt saka, ka jācīnās. Savulaik seriāls X faili izraisīja tā dēvēto Skallijas efektu, daudzas meitenes tā iespaidā aizgāja studēt zinātni. Var teikt, ka arī mēs, rādot šos piemērus, cenšamies panākt šādu Skallijas efektu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu