Orveliska opera • IR.lv

Orveliska opera

1
Aivars Ozoliņš

Kultūras ministrs gribētu pakļaut sabiedriskos medijus politiķu kontrolei

Apbrīnojami maz uzmanības izpelnījies kultūras ministra Naura Puntuļa ierosinājums pakļaut sabiedriskos medijus politiķu kontrolei un ieviest cenzūru. Varbūt tāpēc, ka pārāk daudz uzmanības klīrīgajai primadonnai Dacei Ķezberei, kura te ies, te neies, te atkal iešot prom no mediju galvenās uzraudzes amata. Tikmēr par mediju politiku atbildīgais ministrs piedāvā mainīt likumu un noteikt, ka sabiedriskos medijus uzrauga politiķi, kuri lemtu arī par ziņu saturu.

Ministrs augusta beigās Latvijas Radio pateica, ka «mums vajadzētu izvairīties no tā, ka mēs mēģinām radīt mediju vidi, kas ir pilnīgi neatkarīga no politiķiem». Re:Baltica pagājušonedēļ iztaujāja Puntuli, ko viņš gribētu darīt, lai veidotu no politiķiem atkarīgu mediju vidi. Viņš paskaidroja — no likuma jāsvītro pants, ka Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē nevar būt partiju amatpersonas, un sabiedrisko mediju pārraugā varētu likt divu ideoloģiju pārstāvjus, kuri tad izlemtu, «ar kādu vēstījumu» ziņu redakcijām jāpasniedz «sižets».

Mediju pārraudzības padomē «jāiekļauj politiķu pārstāvji no politiskiem strāvojumiem», uzskata ministrs. «Es šeit nedomāju konkrētas politiskas partijas, es domāju liberālas un konservatīvas.» Lai «liberāļi pieskata konservatīvos un konservatīvie pieskata liberāļus, un viņiem pa vidu ir profesionālis». Taču «šie divi cilvēki tad varētu sēdēt pie viena galda un vienoties, ar kādām atsaucēm vai ar kādu vēstījumu šo sižetu pasniegt». «Es to redzu kā ideālu modeli.»

Puntuļa ideālam ir vairāki šķēršļi. Pirmkārt, konstitucionālais. Satversme garantē tiesības paust savus uzskatus ikvienam, ne tikai «liberālim» vai «konservatīvajam». No tā, otrkārt, demokrātisko principu šķērslis. Ne liberāls, ne konservatīvs, ne kāds citāds demokrātisks politiķis nevarētu piekrist ideoloģiskas cenzūras iestādes veidošanai. Trešais ir organizatoriskais šķērslis. Kurš un kā izraudzītos ideālu «liberāli», tikpat ideālu «konservatīvo» un vēl viņu arbitru «profesionāli»? «Tiktāl es neesmu domājis,» atzīstas ministrs. Bet ne jau viņš organizēšot šādu konkursu un atlasīšot kandidātus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu