Impīčmenta rulete • IR.lv

Impīčmenta rulete

Pauls Raudseps

Par Trampa atstādināšanu sāka runāt jau 2016. gadā, pirms viņš bija nominēts

Neizbēgamais beidzot ir noticis. Demokrāti ASV nolēmuši sākt impīčmenta izmeklēšanu pret prezidentu Donaldu Trampu.

Runas par Trampa atstādināšanu sākās jau 2016. gada pavasarī, pirms viņš bija kļuvis par Republikāņu partijas oficiālo kandidātu uz prezidenta amatu. Tolaik šie plāni saistījās ar Trampa skaļi pausto gatavību apiet Kongresu, lai būvētu mūri uz ASV robežas ar Meksiku. Pēc vēlēšanām runas par impīčmentu uzliesmoja un dega ilgi saistībā ar acīmredzamo Krievijas atbalstu Trampa ievēlēšanai. Ja atklātos, ka viņa kampaņa sadarbojās ar Kremli kampaņas veidošanā vai ka Tramps pēc tam centās kavēt šo iespējamo saišu izmeklēšanu, tas dotu spēcīgu pamatu virzīt lietu par viņa atcelšanu. Mazāk populārs, bet tomēr zemdegās gruzdošs iemesls impīčmenta ierosināšanai bija amata izmantošana personīga labuma gūšanai. Daudzi ārzemju viesi speciāli izvēlas palikt Trampa viesnīcā Vašingtonas apmeklējuma laikā, un pavisam nesen Īrijā viceprezidents Penss no loģistikas viedokļa gaužām neloģiski izvēlējās pārnakšņot Trampam piederošā golfa klubā, gandrīz 300 km no Dublinas.

Taču līdz 2019. gada septembra beigām impīčmenta ieceres palika bez rezultāta. Trampa juridiski apšaubāmos rīkojumus atcēlušas tiesas, sevišķā prokurora Millera izmeklēšana neatklāja konkrētus pierādījumus par rīcības koordināciju starp Trampa kampaņu un Kremli, un uz visa pārējā fona pārnakšņošana prezidenta viesnīcās šķita pārāk sīka vienība, lai par to sāktu tik nozīmīgu procesu kā impīčments.

Galvenā bremze daudzu demokrātu vēlmei izdzīt prezidentu no Baltā nama bijusi partijas de facto līdere, ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, kura pieder pie partijas mērenā spārna. Pēc 2018. gada Kongresa vēlēšanām viņa konstatēja, ka demokrāti atguvuši vairākumu Pārstāvju palātā nevis ar karstasinīgiem, personiskiem uzbrukumiem Trampam, bet gan ar konkrētiem sociālās un ekonomiskās politikas piedāvājumiem, kuri vēlētājiem likās pievilcīgāki par republikāņu bagātniekiem labvēlīgo programmu. Pelosi baidījās, ka impīčmenta ierosināšana varētu demokrātiem tikai kaitēt 2020. gada prezidenta un Kongresa vēlēšanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu