Plāns digitālajai transformācijai ir tikai vienam no 10 Latvijas uzņēmumiem • IR.lv

Plāns digitālajai transformācijai ir tikai vienam no 10 Latvijas uzņēmumiem

2
Ilustratīvs foto: pixabay.com

Trešdaļai Latvijas uzņēmumu ir vīzija, kādus IT uzlabojumus tie vēlētos ieviest 3–5 gadu laikā, bet tikai 9% ir konkrēts plāns, kā to sasniegt. Tas konstatēts Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) izstrādātā uzņēmumu Digitālā brieduma testa pirmajos rezultātos, kas prezentēti Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centra (LUMIC) divu gadu darbības atskatā.

Tikai 6% uzņēmumu, kuri veikuši Digitālā brieduma testu, ieguvuši augstāko rezultātu jeb darbojas “augstākajā līgā”, 43% ir “sporta klasē”, 41% – “tautas klasē”, un 10% ir “uz rezervistu soliņa”. Tikai 14% uzņēmumu uzskata, ka ir pārāki par saviem konkurentiem digitālās attīstības jomā, bet 50% uzskata, ka nav pārāki.

Digitālā brieduma testa rezultāti liecina, ka Inovāciju centra darbs datu un mākslīgā intelekta inovāciju projektu attīstīšanā, mākslīgā intelekta prasmju stiprināšanā nepieciešams arī turpmāk. Digitālā brieduma testu līdz šim izpildījuši vairāk nekā 50 Latvijas uzņēmumu.

Inovāciju centrā atklāta Latvijā radīto datu un mākslīgā intelekta risinājumu digitālā karte, lai par tiem būtu informācija arī starptautiski. “Latvija šobrīd starp Baltijas valstīm ir lielākā IKT produktu eksportētāja. Jo aktīvāk strādās Inovāciju centrs, jo aktīvāk augs arī šis virziens, kā arī tehnoloģiju zināšanas un Latvijas konkurētspēja pasaulē, jo digitālā pasaule nepazīst robežas,” pauž Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Divu gadu laikā centrā notikuši 200 pasākumi – semināri, hakatoni, lekcijas –, kas pulcējuši 5000 dalībnieku. LUMIC izstrādāto inovāciju pilotprojektu attīstības platformu “Datu izaicinājums” Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) atzinusi par labās prakses piemēru publiskā sektora inovācijām. LUMIC turpinās gēnu izpētes projekts vēža diagnostikai un ārstēšanai, virtuālo asistentu risinājumiem u.c.

Tuvāko gadu laikā Inovāciju centrs vairāk fokusēsies uz finanšu nozari, transportu un mobilitāti, kā arī izglītību. “Ikvienam, kurš vēlas dzīvot labāk, līdz 2022.gadam būs nepieciešams veltīt 101 dienu mācībām, lai apgūtu jaunas darba prasmes, liecina Pasaules ekonomikas foruma dati. Tāpēc Latvijas Universitāte Inovāciju centrā atvērusi mākslīgā intelekta prasmju mūžizglītības programmu,” informēja centra direktore profesore Signe Bāliņa.

Šogad Inovāciju centrs  sadarbībā ar Emergn sāk jaunu programmu izstrādātāju kopienai – vairāku mēnešu laikā notiks mācības, hakatoni un meet-ups, lai attīstītu izstrādātāju prasmes piecos virzienos – lielie dati un analītika, lietu internets, moderna datu noliktava, mākslīgā intelekta platformas, blokķēdes. “Programmas virsmērķis – apvienot cilvēkus, procesus un tehnoloģijas lietotājiem orientētu sistēmu izstrādāšanai,” skaidro Microsoft vadītāja Baltijā Renāte Strazdiņa. Programma atklāta 23.septembrī, interesanti tai var reģistrēties Inovāciju centra Facebook lapā.

Komentāri (2)

PukitisLaunitis71 03.10.2019. 14.50

Nevienas pārmaiņas nekad nav pašmērķis un nekas netiek ieviests, lai izietu kaut kādus mākslīgi noteiktus ”brieduma testus”, bet tikai tāpēc, ka ieviešana dos reālu labumu. Pārmaiņu mānija atgādina Gorbačova laiak pārbūvi, kad no augšas tika dots norādījums ”visiem pārbūvēties”, uz ko apakšas steidzīgi atbildēja ”esam pārbūvējušies”, lai gan nekas nemainījās.

0
0
Atbildēt

0

minisi910 26.09.2019. 02.31

Šī elektroenerģijas taupīšanas metode bija slēpta 20 gadus, un tagad ikviens var to izmantot un maksāt 2 reizes mazāk – http://bit.ly/lesspaid Protams, es to visu pārbaudīju, izmantojot to 3 mēnešus ar tādu pašu patēriņu, es samaksāju 30-40% mazāk naudas!ex

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu