Valdības partijas gatavas pilnīgai pārejai uz mācībām valsts valodā • IR.lv

Valdības partijas gatavas pilnīgai pārejai uz mācībām valsts valodā

4
Ilustratīvs foto: Zane Bitere, LETA

Pirmdien koalīcijas sadarbības padomes sēdē, apspriežot nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvātos grozījumus Izglītības likumā, visas valdības partijas vienojušās, ka visos izglītības līmeņos īstenojama pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā, vēsta aģentūra LETA. Kā informējis politiskā spēka ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts, pārejas plāns jāizstrādā Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka pagaidām šī vēl ir tikai ļoti svarīga vienošanās. “Es pat teiktu, ka [tā ir] vēsturiska vienošanās,” teica Dzintars, uzsverot, ka tā ir pirmā reize, kad visas valdību veidojošās partijas devušas zaļo gaismu idejai par pilnīgu pāreju uz mācībām valsts valodā. “Nacionālā apvienība arī turpmākajā procesā darīs visu iespējamo, lai šī pāreja tiktu īstenota pēc iespējas ātrāk,” uzsvēra politiķis. Dzintars A sacīja, ka pagaidām nav skaidrs, kad šādas izmaiņas varētu tikt ieviestas, taču VL-TB/LNNK mērķis ir panākt, lai tas netiktu atlikts tālā nākotnē.

Nacionālās apvienības sagatavotie likuma grozījumi, kas nosaka pašvaldībām pienākumu nodrošināt izglītības programmu apguvi valsts valodā ikvienā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tai skaitā mazākumtautību bērnudārzos, ja to pieprasa bērna vecāki, varētu kalpot kā pārejas posma risinājums. Koalīcija ir vienojusies atbalstīt šo grozījumu nodošanu komisijai.

Partijā skaidroja, ka nereti pašvaldība ģimenes dzīvesvietas tuvumā var piedāvāt vietu tikai mazākumtautību bērnudārzā, kurā netiek nodrošināta programma valsts valodā. Tātad latviešu ģimenei vai nu jāizvēlas bērnudārzs tālu no mājām, vai jāmaksā par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem, vai jāpiekrīt bērnu sūtīt dārziņā, kurā nodarbības notiek krieviski.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns sacīja, ka IZM, kas ir JKP pārziņā, aktīvi atbalstīs pāreju uz mācībām valsts valodā bērnudārzos.

LETA jau ziņoja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atbalsta VL-TB/LNNK priekšlikumu, kas nosaka pašvaldībām pienākumu nodrošināt izglītības programmu apguvi valsts valodā ikvienā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tai skaitā mazākumtautību bērnudārzos, ja to pieprasa bērna vecāki. Kariņa ieskatā, mācībām valsts valodā jānotiek, sākot jau no bērnudārza līdz pat vidusskolai.

“Patlaban skaidri atrunāts vidusskolas posms, bet būtu loģiski arī atrunāt pārējos izglītības posmus, lai Latvijā izaugtu saliedēta jaunatne, kas nodrošinās sabiedrības integrāciju un vienotību,” uzsvēra Ministru prezidents.

Komentāri (4)

lno 28.09.2019. 12.13

Vai tad IR beidzot atbalsta izglītību valsts valodā? Gadiem taču bija pret to. Ja neticiet, pārlasiet savu arhīvu:)

+1
0
Atbildēt

0

Vahamurka 26.09.2019. 22.40

Latvijā ir ne tikai krievi,bet daudz krievvalodīgo,kuriem ir ļoti dažāda izcelsme.Gan armēņi,gan ukraiņi,baltkrievi,poļi,čečeni un kas tik vēl ne.Tos visus boļševiki Latvijā okupācijas gados izaudzināja par krievu valodā runājošu padomju tautu ar sovoka ideoloģiju galvās.Padomā…armēnis no Armēnijas atkūlies uz Latviju un te pārtaisīts par krievu imperiālistu.Mums nebūtu nekas sevišķs jādara,ja šie cilvēki būtu saglabājuši savas nacionālās saknes,jo cilvēki,kuri ciena savu tautu,ciena arī citas.Bet te mums ir darīšana ar ”padomju cilvēku”-boļševiku eksperimenta rezultātu,kurš citas tautas neciena.Kāpēc mums ar to būtu jāsamierinās?Dabīgi,ka okupācijas sekas ir jānovērš.

+1
0
Atbildēt

2

    kolpants > Vahamurka 01.10.2019. 14.40

    Хм, похоже журнал решил идти в тренде, стер мой комментарий на русском? А на английском статьи будет стирать?) Или это язык ЕС, поэтому претензий нет?)
    Про уважение надо было думать в конце 80-тых, начале 90-тых, когда на митингах призывали жить вместе в единой Латвии, а потом не только гражданство не всем ввели, но на всякий случай еще и окна натурализации ввели: чтобы не вздумали некоторые решить, что их тут на самом деле ждут.
    Поэтому все всё поняли совершенно правильно-делай что хочешь, но мы все равно найдем повод тебе отомстить.
    Только в комментариях еще у некоторых хватает смелости это признать, а политики откровенную демагогию несут, как сейчас Кариньшь “это для заботы о детях нацменьшинств”
    https://rus.delfi.lv/news/daily/latvia/karinsh-obyasnil-perevod-vsego-obrazovaniya-na-latyshskij-yazyk-zabotoj-o-detyah-nacmenshinstv.d?id=51505703
    Хотя все мы прекрасно помним слова Кариньша журналу, о ассимиляции русских детей.
    А, теперь понятно, почему потерли…Это ж такой прокол Кариньша, откровенно проговорился тогда об истинных целях.

    Какой следующий шаг? Летние концлагеря? Обоснование такое же – чтобы дети быстрее погрузились в латышскую среду и освоили латышский?
    Преувеличение? ну почему же. Еще пару лет назад латыши утверждали, что никто русским не запретит ЗА СВОИ деньги учиться в ВУЗах на русском-мол, вот за бюджетные нельзя, а за свои – делайте, что хотите.
    И что мы получили недавно? Запрет на русских язык и в частных ВУЗах, где как раз учатся за свои. Обоснование -мы все думаем о выпускниках, ну как же он сможет работать, не зная латышский в совершенстве.
    Так что фантазия о языковых лагерях не такая уж..и фантазия.
    Ах да, явно их назовут иначе! Например “Latvijas bērnu saliedēšanas nometnes”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Vahamurka 28.09.2019. 18.21

    Runa par organismiem, kas pazaudējuši savas saknes un cilvēku sejas. Pēc tā laika Francijas institūta pētījumiem 20. gados tikai 30% Krievijas iedzīvotāju dzimtā bija mākslīgi radītā feņa, krievu tā sauktā valoda. Kubaņā runāja praktiski tikai ukrainiski, bet Tveras apgabalā karēļu un tā arī citur.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu