Brūklene kažokā • IR.lv

Brūklene kažokā

Pēterezera dabas taka. Foto — Agnese Leiburga
Agnese Leiburga

Četras dažādas pastaigas, lai notvertu rudens garšu

Domugraudam, ka nav nelabvēlīgu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs, noteikti ir pamats. Rudenī ne vienmēr gribas doties ārā no siltā mājokļa, tomēr, kad tas izdarīts, gandarījums ir īpaši liels. Nereti pastaigas sākumā šķiet — brrr, auksti, nekur negribas iet! Tomēr jau pēc minūtēm divdesmit ķermenis ir iesilis un gājējs — apkārtnes apburts. Tieši vārds «burvība» varētu būt īstais rudens apzīmējums, lai raksturotu krāsas, sajūtas un smaržas Latvijas dabā. Dominē rūsganie un brūnganie toņi, kurus papildina nemainīgi zaļais. Lai arī šķiet, ka pie mums rudens laikā pārsvarā valda lietus, drēgnums un pelēcība, dabas takas varētu būt vieta, kur šim drūmumam pretoties — tur krāsu netrūkst. Un, pat ja līst, dabā vienmēr var ieraudzīt kaut ko uzmanības vērtu. 

Latvijā ir daudz dažādu taku īsākām vai garākām pastaigām. Jau sen pierādīts, ka pastaigas ir viena no labākajām aktivitātēm mūsdienu «datorrežīma» ritmā dzīvojošajiem cilvēkiem. Regulāra staigāšana samazina sirds un asinsvadu slimību, infarkta risku, uzlabo domāšanas, spriešanas un koncentrēšanās spējas, palielina muskuļu masu un spēku. Tātad — jādodas ceļā!

Patiesībā, jo vairāk aizraujas ar pastaigām svaigā gaisā, jo vairāk skaista un uzmanības vērta var pamanīt pat visparastākā lauku ceļa malā vai pilsētas parkā. Tomēr, ja gribas ieraudzīt kaut ko īpašāku un paiet pretī rudenim, noderēs šādi četri pietiekami viegli atrodami un īstenojami taku maršruti.

1. Kurzemes akcenti Pēterezera dabas takā
Pēterezera dabas taka atrodas Slīteres Nacionālajā parkā, kas iekļauts Eiropas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000. Parkā netrūkst taku, kuras izbaudīt jebkurā gadalaikā, tomēr 3,4 kilometrus garā Pēterezera taka ir kā skaista brūklene (jo tās te redzamas takas malās) rudens kažokā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu