Brīvdiena kinoteātrī • IR.lv

Brīvdiena kinoteātrī

Projām
Kristīne Simsone

Labākais kino piedāvājums sākas rudenī

Vai nav krāšņi, ka kino skatīšanās dižlaiks pie mums tiek iezīmēts ar īpašu jēdzienu — blīvajai sezonai ir nosaukums «kino rudens»! Un ne velti, jo no septembra līdz pat novembra īsajām dienām un tumšajām naktīm galvaspilsētas kinozālēs dzīve mutuļo. Kinoprojektori griežas festivālu, filmu forumu un skašu ietvaros: filmu skate Baltijas Pērle septembrī, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) oktobrī un nacionālajai kinobalvai Lielais Kristaps nominēto darbu izrādīšana novembrī. Un kur nu vēl repertuāra jaunumi un latviešu filmu pirmizrādes! Rudens ir īstākais laiks, lai filmas baudītu kinoteātros, nevis mazajos ekrānos mājās. Atliek paķert glāzi sildoša sarkanvīna un ieslīgt ērtajā kinoteātra krēslā. Te daži ieteikumi, ko rudens festivālu laikā nepalaist garām.


Kur pazudusi Bernadeta / 
Where’d You Go, BernadetteRež. Ričards Linkleiters
Kā aktrises Keitas Blanšetas un režisora Ričarda Linkleitera (Puikas gadi, Pirms pusnakts) talanta cienītājai šī filma man šķiet gatavā debesmanna — tā ir abu kopdarbs. Filma veidota pēc rakstnieces Marijas Semplas tāda paša nosaukuma bestsellera motīviem, un Blanšeta tajā spēlē galveno lomu. Viņas varone Bernadeta — kādreiz izcila arhitekte, nu pārsvarā mājsaimniece — mīklaini pazūd. Turpmākais stāsts šķetina pēkšņās pazušanas iemeslus, kuri dzen saknes viņas ģimenei nezināmā pagātnē un, izrādās, šābrīža neizturamajā bezdarbībā. Kā saka viens no varoņiem, tādiem cilvēkiem kā Bernadetai ir jārada, citādi tie kļūst par draudu sabiedrībai.
Kinofestivāls Baltijas Pērle, Splendid Palace, seansi 19. un 21. septembrī.


Maikste / Beanpole
. Rež. Kantemirs Balagovs
Karš nebeidzas ar uzvaru vai zaudējumu, tā nodarītais posts gandē cilvēku dzīves ilgi pēc tam, kad šāvienu troksnis ir pierimis. Par to arī šī spēcīgā filma — talantīgā krievu režisora Kantemira Balagova (28) jaunākais darbs, kas pirmizrādi piedzīvoja Kannu kinofestivālā maijā. Manā skatījumā joprojām nemainīgi šāgada labākā filma. Stāsta galvenās varones — divas draudzenes — pēc kara no jauna satiekas dzimtajā Sanktpēterburgā (tolaik Ļeņingradā). Taču kara laikā piedzīvotais ir atstājis neizdzēšamas rētas, kas atgriešanos ikdienā padara neizturami grūtu. Pievērsiet uzmanību, kā režisors strādā ar gaismu un krāsām — tās burtiski kļūst par daļu no filmas stāsta.
Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF).


Balta, balta diena / A White White Day. Rež. Hlinurs Palmasons
Mīļotā cilvēka zaudējums ir smags trieciens. Tas sāp vēl vairāk, ja to aptumšo aizdomas par neuzticību, kuras iemeslus noskaidrot vairs nevar. Šo emocionālo ceļu mēro filmas galvenais varonis — atvaļinātais policijas virsnieks Ingimundurs, kuru izcili nospēlē islandiešu aktieris Ingvars Sigurdsons. Viņa varonis visu laiku balansē uz bīstamas robežas, riskējot pārdzīvojumus un sāpes detonēt milzu eksplozijā, kas nesaudzīgi skartu apkārtējos. Kadri ar skarbo Islandes dabu šo filmu padara par vienu no skaistākajiem un pieklusinātākajiem atsvešinātības pētījumiem pēdējo gadu kino.
Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu