Iepazīstot pasauli, iepazīt sevi • IR.lv

Iepazīstot pasauli, iepazīt sevi

Līva Hamonda. Foto — Edgars Pohevičs
Marija Leskavniece

Gaišmatainā Līva Hamonda (32) viegli varētu nemanīta iejukt skandināvu pūlī. Tomēr jau desmit gadus viņas mājas ir citā pasaules malā — Ķīnā. Par to, cik dažādi ir no valsts aizbraukušie latvieši, viņa nesen izdevusi grāmatu Stāsti Latvijai. Par mums, kuri aizbrauca

Liepājnieces Līvas ceļš uz Ķīnu sākās pirms 13 gadiem. Pabeigusi vidusskolu dzimtajā pilsētā, viņa meklēja, kur studēt. «Tālāk par Latvijas Universitāti idejas tolaik nesniedzās, šķirstīju piedāvājumu un par lielāko daļu teicu: nē, to negribu. Tas, kas palika, bija ķīniešu valoda — Āzijas studijas.» 

Kad pirmajā lekcijā pasniedzējs Kas-pars Eihmanis lūdzis katram pastāstīt, kāpēc izvēlējies šo programmu, viņa tā arī teica, ka grib redzēt, kā var iemācīties valodu trīs gadu laikā. «Viņš uzreiz pateica — nevar,» Līva smejas. Studenti apguva gan valodu, gan Ķīnas kultūru, filozofiju un, protams, rakstību. «Kamēr mana dzīvokļa biedrene, kura mācījās žurnālistiku, rakstīja garus paragrāfus jau pirmajā semestrī, es sēdēju blakus un zīmēju svītriņas,» Līva stāsta, kā apguvusi ķīnzīmju rakstību. 

Tomēr, pabeidzot studijas, bija skaidrs, ka runāt ķīniešu valodā vēl nevar. Saprast arī — nu tā… Tāpēc visloģiskākais lēmums likās braukt uz Ķīnu un mēģināt iegūtās zināšanas praktizēt tur. Kursabiedrene jau studiju laikā bija turp devusies un varēja ieteikt, kā atrast darbu. Un jau dažas nedēļas pēc universitātes diploma saņemšanas Līva sēdās lidmašīnā, lai dotos uz Ķīnu mācīt vietējiem bērniem angļu valodu.

Riktīga Ķīna!

Augusta sākumā pagāja tieši desmit gadi, kopš viņas mājas ir divās pasaules daļās — pašas izveidotā dzīve un ģimene Ķīnā un bērnības mājas un ģimene Liepājā. «Šīs mājas jau nekur nepazūd, lai gan jau desmit gadus esmu prom. Bet tās mājas gan mainīsies atkarībā no tā, kur būsim mēs paši.» Līvas meitiņa Elizabete dzimusi Ķīnā, taču viņai ir abu vecāku — mammas dotā Latvijas un tēta Kanādas — pilsonības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu