Vai Latvijas atbilde Matriksam? • IR.lv

Vai Latvijas atbilde Matriksam?

Pieredzējušie aktieri Ināra Slucka un Artūrs Skrastiņš dara, ko spēj, aukstasinīgas biznesa haizivs un centīga, bet ne īpaši veiksmīga izgudrotāja lomās
Sonora Broka, žurnāla Ir kinokritiķe

Filma Tur — mīlestības uzvara pār nāvi virtuālās realitātes laikmetā

Kā vitamīnu trieciendeva mazattīstītajam zinātniskās fantastikas žanram latviešu kino nācis LMT producētais un Ulda Cipsta režisētais audiovizuālais projekts Tur. Tas nokļūs pie skatītājiem divos formātos — vasaras nogalē kā pilnmetrāžas filma, bet rudenī — kā televīzijas seriāls desmit daļās. 

Pilsētvidē tik kārdinoši reklamētās filmas pirmā nedēļas nogale kinoteātros bijusi visai mēreni apmeklēta. Cerams, ka tik vērienīgi sāktā iniciatīva tiks attīstīta arī turpmāk, dodot iespēju arī citām radošajām komandām.

Bez folijas kostīmiem

Mūsdienās sci-fi jeb zinātniskās fantastikas žanrs kļuvis par Holivudas studiju muskuļu demonstrēšanas platformu, tā pastāvīgo tēmu lokā nostabilizējies mākslīgais intelekts un virtuālā realitāte. 20. gadsimta zinātniskās fantastikas filmu veidotāji mēdza grēkot, izmantojot no citām filmām pāri palikušās dekorācijas, lētas, pavirši veidotas un bieži komiskas butaforijas. Šobrīd vecās filmas ar virtuves kastroļiem līdzīgiem kosmosa kuģiem grūti uztvert nopietni. 

Ar «ne-holivudas» budžetu realizējot zinātniskās fantastikas tēmā balstītu filmu, pastāv risks nokļūt pagājušā gadsimta smieklīgo filmu kategorijā. Autorkino veidotāji bieži eleganti apiet šo risku, izmantojot kinovalodas iespējas — specefektus aizstājot ar nosacītību un askētiskām norādēm uz sarežģīti vizualizējamo. Andrejs Tarkovskis filmā Solaris (1972), Spaiks Džonze vairāk nekā 40 gadus vēlāk filmā Viņa (2013) un citi kinograndi ne velti veidojuši futūristisko pasauli pieklusinātiem līdzekļiem, priekšplānā izvirzot nevis tehnoloģiskās spēļ-mantas, bet varoņu psiholoģiskos pārdzīvojumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu