Krievijā tiek radīta iebiedējoša un pazemojoša vide • IR.lv

Krievijā tiek radīta iebiedējoša un pazemojoša vide

6
Omonieši Maskavā aiztur kādu protestētāju. Foto: AFP/Scanpix
Linda Raubenheimere

Vairāku neatkarīgo kandidātu neiekļaušana Maskavas domes vēlēšanu sarakstos izsauca nesankcionētas opozīcijas protesta akcijas, kurās piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Viena no protesta dalībniecēm uzsvēra, ka šis mītiņš nav rīkots tikai par brīvām vēlēšanām, bet gan par elementāru konstitucionālo tiesību aizstāvību Krievijā. Protesta akcija rezultējās ar to, ka vairāk nekā 60 demonstrācijas dalībniekiem piespriesti administratīvie aresti, bet vēl 160 personām – naudassodi. Krievijas Federācijas valdība nepieļauj protesta akcijas, kas nosodītu tās īstenoto politiku. Valstī netiek ievērotas vienlīdzīgas tiesības uz vārda brīvību, konkrētajā gadījumā – tiesības pulcēties un paust viedokli, tāpat tiek radīta aizskaroša, iebiedējoša un pazemojoša vide, lai atturētu sabiedrību no „neatļautas pulcēšanās”.

Kritizējošs viedoklis tiek noraidīts

Demokrātiskas valsts pamatelements ir pilsoņu tiesības vēlēt un tikt ievēlētiem, tādejādi nodrošinot pilsoņu līdzdalību (pārstāvību) valsts un pašvaldību darbā. Maskavā notiekošo protesta akciju dalībnieki uzskata, ka vēlēšanu komisijas atteikums reģistrēt neatkarīgos kandidātus, starp kuriem ir opozīcijas līderi, saistāms ar politiskiem iemesliem, nevis pamatotiem argumentiem.

Neapmierinātība par varas iestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos  opozīcijas kandidātus septembrī gaidāmajām vēlēšanām ir radusies pamatoti. Tomēr jāņem vērā, ka protesta akcijas bija nesankcionētas un par šādu pārkāpumu paredzēts bargs sods. Vērtējot situāciju no cilvēktiesību aspekta, secināms, ka no valsts varas puses nav vienotas pieejas protesta akciju rīkošanā – kādas „protesta akcijas” tiek sankcionētas un kādas nē? Ikviena viedokļa, tai skaitā valdībai neglaimojoša, paušanai jābūt izstrādātiem vienlīdzīgiem principiem. Ja kritiku saturoša informācija tiek pamatota ar objektīviem argumentiem, tā nedrīkst tikt aizliegta publiskajā telpā.

Diemžēl Krievijas Federācijas valdība nepieļauj nevienu protesta akciju, kas nosodītu tās īstenoto politiku. Valstī netiek ievērotas vienlīdzīgas tiesības uz vārda brīvību, bet konkrētajā gadījumā – tiesības pulcēties un paust viedokli. Visi protesta dalībnieku centieni saskaņot mītiņu ar atbildīgajām instancēm izrādījās nesekmīgi, kas rezultējās ar nesankcionētu akciju.

Krievijā neeksistē neatkarīgi mediji

Cilvēktiesību ievērošana Krievijā kopumā krasi atpaliek no Rietumvalstīm. Pēdējo gadu laikā ar likuma spēku tiek likti dažādi šķēršļi arī minoritātēm un nevalstiskajām organizācijām, neļaujot īstenot viņu tiesības. Ir neskaitāmi precedenti, kad miermīlīgu demonstrāciju laikā valsts varasiestādes izmantojušas nesamērīgu spēku pret mītiņa dalībniekiem. Šādi nepamatoti ierobežojumi no Krievijas varasiestāžu puses norisinās vairāku gadu garumā.

Valstī praktiski neeksistē neatkarīgi mediji, tiek kontrolēta un ierobežota vārda brīvība, vērojama krasa seksuālo minoritāšu diskriminācija, kā arī pienācīgi netiek aizsargāti cilvēki, kuri cietuši no vardarbības ģimenē.

Lai gan nesenais mītiņš norisinājās saistībā ar opozīcijas kandidātu nereģistrēšanu vēlēšanām, pamatā jautājums ir saistīts ar problēmām ekonomiskajās un sociālajās jomās jeb iedzīvotāju labklājību – pilsoņi vēlas cīnīties pret pastāvošo korupciju, kas tieši ietekmē viņu dzīves kvalitāti.

Protests Maskavā bija uzskatāms piemērs cilvēktiesību neievērošanai. Lai nenotiktu vēršanās pret pastāvošo iekārtu un šādi nesakcionēti mītiņi neatkārtotos, tiek izmantotas sabiedrības iebiedēšanas metodes.

Bieži vien nav būtiski, cik miermīlīgi vai agresīvi ir protesta dalībnieki – metodes ir vienas un tās pašas. Policijas spēka izmantošanai vienmēr jābūt samērīgai ar pastāvošajiem draudiem.. Spēka pielietošana ir galējais pieļaujamais risinājums pasākuma dalībnieku izkliedēšanai, turklāt īstenojama tikai reālu draudu gadījumā. Publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka nesen notikušajā protesta akcijā dalībnieki bija noskaņoti miermīlīgi, tāpēc spēka pielietošana bija neloģisks un nevajadzīgs solis.

Cilvēktiesību pārkāpumi arī aizturēšanas vietās

Vairāk nekā 60 demonstrācijas dalībniekiem piespriesti administratīvie aresti, bet vēl 160 personām – naudassodi. Rodas jautājums – vai tik daudz aizturēšanu miermīlīga protesta laikā bija nepieciešams? Krievijas likumu piemērošanas vājais posms ir vienlīdzība –  tiesību normas būtu jāpiemēro tiesiski un visiem vienādi, ļaujot paust gan slavinošu, gan kritizējošu viedokli. Viedokļa izteikšana ir demokrātiskas sabiedrības stūrakmens.

Tagad tiek radīta aizskaroša un iebiedējoša vide, lai atturētu sabiedrību no „neatļautas pulcēšanās”. Cilvēktiesību pārkāpumi saskatāmi ne tikai protesta akcijas norises laikā, bet arī vēlāk – aizturēšanas vietā, kur netika nodrošināts ūdens un pārtika atbilstoši cilvēktiesību normām. Šāda rīcība interpretējama kā cietsirdīga izturēšanās.

Jāpiebilst, ka Krievijas Federācija ir Eiropas Padomes dalībvalsts, tāpēc Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencija ir tai saistoša. Latvijas spilgtākā pieredze protesta akcijās ar reāliem sodiem piedzīvota 2009. gada 13. janvārī. Toreiz deviņiem cilvēkiem tika piespriesti pat reāli cietumsodi, bet nosacīts soda mērs – 17 personām. Mums nav daudz šādu piemēru, jo mītiņu organizēšana Latvijā nav sarežģīts process, es pat teiktu – brīvi pieejams. Salīdzinot ar Krieviju, pie mums pastāv reāla vārda un pulcēšanās brīvība. Ikviena protesta akcija pārsvarā norit miermīlīgi, un policijas iejaukšanās visbiežāk nav nepieciešama.

 

Autore ir biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes studente

Komentāri (6)

QAnon 06.08.2019. 09.25

Lai uztaisītu Maidanu, nepieciešams miljons augsti morālu intelektuāļu, kā bija Ukrainā, Gruzijā, Armēnijā un tai pašās Kigizstānā, Tunisijā un Ēģiptē, kā bija 1991. gada augustā Maskavā, kā tas tagad ir Hongkongā. Ja Maskavā, kur ir 40% visas Krievijas smadzeņu, atradās tikai 20 000 pretojošos marginālu, par Maidanu nevar pat sapņot. Tie, kurus nepielaida pie vēlēšanām, protams, nav nekādi reformatori, tas pats Navaļņijs, īstākais impērasts, kurš piedalījās krievu šovinistu maršos, viņu vēlme tikai ieklauties sistēmā. Civilizētās pasaules sabiedrotie bija Šamiļs Basajevs un citi modžahedi, kuri cīnījās, lai demontētu absolūto ļaunumu, arī Piejūras partizānus, kuri fiziski likvidēja miličus, varam uzskatīt par saviem sabiedrotiem.
Cilvēki, kuri bija uz barikādēm 1991. gadā, sāka braukt prom, kad ministrus ar puslīdz cilvēcīgām sejām: Kozirevu un Bakatinu, nomainīja Primakova tipa fašistiskie izdzimteņi, aizbraukšanu veicināja karš Abhāzijā, Samačablo un Transnistrijā un vēl vairāk, kad reakcionāri piespieda Jeļcinu iebrukt Čečenijā. 93-98% palikušo ir kolektīvais putins, kas pilnībā izslēdz iespēju Krievijai būt ar “cilvēcisku seju”.
Pēc 50 000 čečenu bērnu nomočīšanas atejās, NTV iznīcināšanas un Hodorkovska iesēdināšanas, pēdējām ilūzijām vajadzēja izgaist, jo Krievija jau bija nolaidusies līdz dibenam, bet tad no apakšas vēl pieklauvēja un neviens nezin, cik to dibenu vēl būs.
Bada dumpji un Pilsoņu karš ir Krievijas tuvākā laika perspektīve.
Atjaunojot Krievijas dalību EPPA, Eiropa kārtējo reizi izvēlējās negodu. Ja 1936. gadā, kad Staļins, kurš jau bija paguvis noslepkavot vairākus desmitus miljonus savu pilsoņu, 1929. gadā sarīkoja apvērsumu Tivas republikā, bet 1932. noslepkavojis tās vadītāju, iebruka Spānijā, apvienotais Eiropas karaspēks būtu uzbrucis PSRS, varēja visu Staļina armiju norakt Urālu kalnos un noslīcināt Japāņu jūrā un atrisināt krievu pasaules problēmu, jo tad vēl Rūzvelts nebija līdz zobiem apbruņojis Staļinu un pasaule būtu paglābta no drausmīgā WWII un šodien nebūtu karu un terora draudu.

+2
-1
Atbildēt

0

Andric 07.08.2019. 01.56

Uzreiz ir redzams, ka autore pati nekad mūžā nav bijusi ne Maskavā, ne Krievijā, un priekšstats par to, kas un kā tur notiek, ir izveidojies tikai no LV medijos lasītā, līdz ar to viņai nav ne mazākās nojausmas par daudzmaz objektīvo ainu. Jau apgalvojums “arests piespriests 60(!) dalībniekiem’ vien izraisa smieklus. Jā, Rīgā tas būtu vāāu un baigā sensācija, bet Maskavā, kur dzīvo `13 miljoni(pēc neoficiāliem datiem pat 17), tas ir tas pats, kā Rīgā viens cilvēks būtu savākts uz policiju. Izraisīja neapmierinātību? Opozīcijas protesta akcijas? Pārsmieties var! Tie tūkstoši(par kuriem ar milzu patosu mēdz vēstīt LV mediji), ņemot vērā Maskavas iedzīvotāju skaitu, ir tas pats, kas Rīgā kādi trīs cilvēki protestētu. Krievijā nav neatkarīgu mediju? Dožģ, RBK, Eho Moskvi? Kas tad tie tādi? Meitenīte, kas vispār neko nejēdz no RU reālijām, uzmetusies par viedo eksperti RU cilvēktiesību jautājumos. Ak dievs, kāds provinciālisms un naivisms! Un Ir.lv kaut ko tādu vēl nopublicē…

+1
-4
Atbildēt

2

    QAnon > Andric 07.08.2019. 11.37

    Uzreiz redzams, ka esi vai nu kremļa trollis, vai defektīvais, kurš zombējas no RT un PBAnāla. Ja Krievijas IeM ziņo, ka protesta demonstrācijās piedalījušies tikai 1000 dalībnieku, bet aizturēti ir 1300, tie jau ir 130%, gluži kā vēlēšanās par Bļjaģinuju Rossiju dažos Krievijas apgabalos. Dožģ, RBK, Eho Moskvi ir drošības vārsti, lai samazinātu spiedienu un tie nav nekādi neatkarīgie, ja tur ir 70% patiesības, lai vieglāk būtu iestumt 30% melu. Gluži, kā Latiņina, kura apgalvo, ka Putins nav spridzinājis dzīvojamās mājas Volgodonskā Maskavā un Bujnakskā, ko pilnībā apgāž žurnālistu pētījumi par “Rjazaņas cukuru”, kur čekisti iekrita, kad mājas pagrabā novietoja maisus ar heksogēnu, ko par tādu atzina milicija, kam modrie iedzīvotāji paziņoja https://www.youtube.com/watch?v=K-lEi_Uyb_U un to, ka Putins nav noslepkavojis Artjomu Boroviku un Aleksandru Litviņenko par to, ka viņi pētīja un atklāja Putina pederastisko – pedofīlisko pagātni https://ivan-rode.livejournal.com/303.html. Eho galvenā redaktora Venediktova tēvs bija NKVDešņiks un kā zināms, ābols no zirga tālu nekrīt. Protestētāju skaits Maskavā tiešām bija niecīgs, taču jāņem vērā, ka krievi ir tūkstots gadu laikā izveidotā negatīvā selekcija, kas vienmēr ir bijuši tikai vergi, turklāt tie, kuriem bija saglabājies saprāts un pašcieņa jau sen no Krievijas ir aizmukuši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Andric 07.08.2019. 15.49

    pat neesi sapratis – ka runa ir tikai un vienīgi par propagandu

    tikko saeimai cels algas, visādos amatos un valdēs arī taču

    toties es maksāšu baltu naudu gan par pārtiku , gan atkritumiem , ja gribēšu vēl siltumu – tad kā saka – jāpārdodas nekas nav par velti

    padomā, kapēc neraksta par Latvijā pa…ām vēlēšanām? kam bija izdevīgi, ka cilvēki – daudzi daudzi – netika vēlēt ? kur bez -atbildīgie un sodītie

    pajautā man – visu paskairošu jo zinu

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Drosma 07.08.2019. 16.31

    Krievijas FSB cītīgi mācās, ja tās projekti: JV, JKP un Par(OIK), vēlēšanās savāca tik daudz balsu, jo grūti noticēt, kam mums ir tik daudz tev līdzīgu plānprātiņu un latviešu nīdēju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 06.08.2019. 10.18

a mums jau tāda ir …

mūsu likteņus lemj un augstākajos amatos sēž vairāk apsūdzēto un aizdomās turamo kā godīgi un atbildīgi politiķi –

Krievijas varas elite droši var mācīties no mūsējiem – kā iznīcināt un pazemot tautu bez ķerstīšanas un sišanas un mocīšanas demonstrācijās

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu