Žurnāls: Cēsis vēlas kļūt par pirmo «bezatkritumu pilsētu» Latvijā • IR.lv

Žurnāls: Cēsis vēlas kļūt par pirmo «bezatkritumu pilsētu» Latvijā

6
Cēsu mērs Jānis Rozenbergs (pa labi) un Cēus Attīstības un būvniecības pārvaldes vadītājs Atis Egliņš-Eglītis pie šķirošanas konteineriem. Foto: Māris Buholcs, Druva

Šovasar sarunu festivālā Lampa Cēsu pilsētas mērs Jānis Rozenbergs pavēstīja, ka Cēsis kļūs par pirmo bezatkritumu pilsētu Latvijā, apņemoties «attīstīt pilsētas infrastruktūru un pakalpojumus tā, lai iedzīvotāji un viesi varētu samazināt atkritumu apjomu». Kāda būs pašvaldības tālākā rīcība un skaitliskie mērķi, īsti vēl nav skaidrs — šogad vairāk plānots iesaistīties izglītojošos pasākumos, kas notiks organizācijas Zaļā brīvība kampaņas Tīri.Labi ietvaros, raksta žurnāls Ir.

Eurostat dati liecina, ka 2017. gadā Latvijā vidēji viens cilvēks radīja 438 kilogramus atkritumu — šajā ziņā esam strauji pietuvojušies Eiropas vidējam rādītājam, kas ir 480 kilogrami. Vēl tikai 2013. gadā šis vidējais skaitlis Latvijā bija 350 kilogrami.

Savu vīziju piedāvā arī Cēsu Attīstības un būvniecības pārvaldes vadītājs Atis Egliņš-Eglītis. Iesākumā tā ir piesardzīga un šķiet, ka viņš vēl tikai iejūtas bezatkritumu pilsētas «galvenā arhitekta» lomā. «Jāsāk pašiem ar savu domāšanas maiņu, jārāda piemērs,» viņš saka. Pirmie pašvaldības soļi varētu būt pārtikas atkritumu novēršana skolās un varbūt bezatkritumu principu ieviešana pašvaldībai piederošajās iestādēs, kā arī iepirkumos.

Vides organizācija Zaļā brīvība mēģinās atrast kopīgu valodu ar uzņēmējiem, lai novērstu nevajadzīgu atkritumu rašanos, vēl pirms produkti sasniedz patērētāju. Akcijā jau iesaistījušās vairākas Cēsu kafejnīcas, Draugiem Group Cēsu birojs, mākslas rezidenču centrs Rucka un citi. «Turpinām runāt ar uzņēmumiem — iespējams, pievienosies pat kāds lielveikals,» stāsta Zaļās brīvības projektu vadītāja Santa Krastiņa. «Cēsis šai akcijai izvēlējāmies tāpēc, ka te jau ir dzīva zero waste kultūra — ir aktīvisti, kas paši ar to nodarbojas un organizējas. Arī tāpēc, ka Cēsu pašvaldība ir atvērta un pretimnākoša. Domāju, ka šī ir pilsēta ar potenciālu.»

Vairāk lasiet rakstā Tīri laba pilsēta šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (6)

kukuruku 06.08.2019. 10.31

Es pat ticu, ka viņiem tas izdosies, jo viņu sadarbības partneris ir ZAAO.

Skumji, ka manā pašvaldībā viņi netiek pielaisti, bet viņu procedūras, izpratne un darbinieki ir atvērti, progresīvi, cilvēcīgi un vienkārši laipni. Pat tad, ja klientam gadās ko aizmirst un saputrot viņi vispirms domā kā palīdzēt (kamēr citi identiskā situācijā augstprātīgā tonī tev nodeklamē soda procentu likmi)

+1
0
Atbildēt

1

    QAnon > kukuruku 06.08.2019. 11.08

    Sirmais, kurš ir sagrābis Ziemeļvidzemes atkritumu saimniecību, ir vēl tas “frukts” un atkritumi ir viņa maize. Jau vairāk kā 20 gadus man ir zero waste princips. Katrs veikala čeks un rēķins, kopā ar pastkastītē samestām reklāmām nonāk otreizējo izejvielu konteinerā, Pet pudeles un stikls arī. Ēdienu atliekām man ir plastmasas spainītis ar vāku un, braucot ciemos pie lauķiem, izberu to viņu komposta kaudzē, vai atdodu Kalifornijas sliekām. Netīri papīri un plastmasas, ko nevar pārstrādāt, tiek nokurināti mana čoma divkameru pirts krāsnī, bez kādiem kancerogēniem izmešiem. Alumīnija follijai man ir alus bundžiņa, bet nagliņai, saspraudītei, vai skrūvītei, dzelzs bundziņa. Kad tās ir pilnas, atdodu paziņām, kas ņemās ar metāliem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Izolde Cēsniece 16.08.2019. 18.29

tiko divi krievu piloti knapi izglāba 233 cilvēkus neskatoties uz to ka Krievija varonīgi nesāk “mērkaķoties līdzi citu valstu zaļplānprātiņiem”.

0
0
Atbildēt

0

andrejs 10.08.2019. 09.22

Cēsis vēlas kļūt par pirmo «bezatkritumu pilsētu» Latvijā!!!
////
stāsta Zaļās brīvības projektu vadītāja Santa Krastiņa: «Cēsis šai akcijai izvēlējāmies tāpēc, ka te jau ir dzīva zero waste kultūra — ir aktīvisti, kas paši ar to nodarbojas un organizējas. Arī tāpēc, ka Cēsu pašvaldība ir atvērta un pretimnākoša. Domāju, ka šī ir pilsēta ar potenciālu.»
————————
Pļurkts, pļurkts…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu