Austrumu gūsteknis • IR.lv

Austrumu gūsteknis

Pauls Raudseps

Latvijas jūrnieks ir ķīlnieks šā brīža lielākajam ģeopolitiskajam saspīlējumam

Šķietami tālas ārzemju drāmas pēkšņi kļūst tuvas un aktuālas, ja tajās izrādās iesaistīti Latvijas cilvēki. Daudzi šeit atceras dramatisko lidmašīnas nosēdināšanu Hudzonas upē Ņujorkā tikai tāpēc, ka pirmo bildi par to savā tviterkontā izplatīja nejauši turpat netālu uz prāmja esošs latvietis. Bet par Ēģiptes autokrāta Sisi režīma aizvien represīvāko politiku guvām nepastarpinātu iespaidu, sekojot centieniem atbrīvot no apcietinājuma latviešu izcelsmes žurnālistu Pēteri Gresti.

19. jūlijā Irānas Revolucionārā gvarde sagrāba Lielbritānijas naftas tankkuģi Hormuza jūras šaurumā. Parasti šāda ziņa Latvijas medijos pazibētu un pazustu kā kārtējais apliecinājums sen zināmajam faktam, ka Tuvajos Austrumos miera nav un nebūs. Secinājums skaidrs, varam atkal pievērsties pašmāju satraukumiem.

Taču šoreiz ziņu tik viegli aizmirst nebūs. Starp Irānas gūstā nonākušajiem 23 Stena Impero apkalpes locekļiem ir arī 1978. gadā dzimis Latvijas pilsonis, kas uz kuģa pildīja kapteiņa vecākā palīga pienākumus. Jau nākamajā dienā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sarīkoja preses konferenci par jūrnieka aizturēšanu, un Ārlietu ministrija ir paziņojusi, ka «Latvijas pilsoņa atbrīvošanas panākšana ir mūsu prioritārs uzdevums».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu