Ukrainas atbalsta biedrība aicina pievienoties protesta akcijā pie Krievijas vēstniecības • IR.lv

Ukrainas atbalsta biedrība aicina pievienoties protesta akcijā pie Krievijas vēstniecības

1
Protesta akcija pērnā gada novembrī Kijevā, kurā pie tukšiem krēsliem piestiprinātas lapas ar Krievijas cietumos ieslodzīto Ukrainas pilsoņu vārdiem. Foto: REUTERS/Scanpix

Mēs, Ukrainas atbalsta biedrības aktīvisti, aicinām visus labas gribas cilvēkus pievienoties akcijai šā gada 12. jūlijā no plkst. 16.30 līdz 17.30 iepretī Krievijas vēstniecībai Rīgā, lai atbalstītu ukraiņu militāros un civilos ieslodzītos, kuri Krievijas-Ukrainas kara laikā smok Krievijas cietumos.

13. jūlijā ukraiņu kinorežisoram Oļegam Sencovam, kurš tika apcietināts 2016. gadā un notiesāts Krievijā uz 20 gadiem cietumā par sava viedokļa paušanu pret Krimas aneksiju, apritēs 43 gadi.

Visā Krimā joprojām turpinās represijas pret Krimas tatāru aktīvistiem. Jūnijā pieciem Krimas tatāriem Krievijas tiesa kopumā piesprieda 68 gadus cietumā. Aizturētie Krimas tatāri tiek apsūdzēti par piederību organizācijai Hizb-ut-Tahrir (Atbrīvošanas partija), kas ir aizliegta Krievijā, bet ne Ukrainā.

Pašlaik Krievijas cietumos un Krimā atrodas līdz 200 ukraiņiem (viņu precīzs skaits nav zināms).

Ukraiņu režisors Oļegs Sencovs, žurnālists Romans Sušenko, vēstures skolotājs Staņislavs Klihs, politiskais aktīvists Nikolajs Karpuks, 20 gadu vecais Pāvels Gribs, 24 Ukrainas jūrnieki  ir viszināmākie no ieslodzītajiem. Krievija atsakās iekļaut viņus ieslodzīto apmaiņas sarakstos.

Doņeckas un Luhanskas apgabalu okupētajos rajonos, kuriem nav nekāda juridiskā statusa, atrodas vairāk nekā tūkstotis ukraiņu ieslodzīto, kas ikdienā tiek pakļauti mocībām un pazemošanai.

Mūsu akcijas mērķis ir:

  • piesaistīt Ukrainas sabiedroto un starptautiskās sabiedrības uzmanību Ukrainas pilsoņu traģiskajam liktenim, kas jau piekto gadu pēc kārtas ir ieslodzīti Kremļa cietumos;
  • akcentēt uzmanību uz daudzkārtējiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijas okupētajā Krimā;
  • atgādināt starptautiskajai diplomātijai par ģeopolitisko noziegumu, kuru īsteno Kremlis vislielākās Eiropas valsts teritorijā – Ukrainā, Krimas okupāciju; parādīt, cik svarīga ir vienotība un solidaritāte ar Ukrainu, kā arī aicināt pasauli pastiprināt spiedienu uz Krieviju, lai atjaunotu mieru un Ukrainas teritoriālo vienotību.

Mēs, ukraiņi, nebeidzam cīnīties par mūsu tautiešiem, kuri, pat atrodoties nebrīvē, no ieslodzījuma vietām turpina cīnīties pret Krievijas tiesu sistēmas negodīgumu un melīgo Kremļa propagandu pasaulē.

12. jūlijā būsim kopā savās domās ar Krievijas politieslodzītajiem, kopā ar kinorežisoru Oļegu Sencovu.

 

Ukrainas atbalsta biedrība

Komentāri (1)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu